Какво сподели пред БНТ световноизвестната оперна певица, след като пострада при опит за грабеж в Австрия, извършен от двама младежи с арабска външност

Оперната прима Веселина Кацарова е била нападната във вторник вечерта от двама млади мъже с арабски черти в центъра на Инсбрук.

След инцидента световноизвестното мецосопрано отмени участията си на фестивала в австрийския град и се възстановява в дома си в Швейцария.

"Аз съм силна българка и ще се справя. Това, за което се притеснявам в момента, е бъдещето - накъде отива този свят", коментира певицата пред БНТ.

Тя била в австрийския град Инсбрук за участие във фестивал. Във вторник вечерта се прибирала след репетиция към хотела си, когато я нападнали двама младежи с арабски черти.

"Действието се развиваше в центъра на града. Не мога да кажа, дали хората са бежанци или не, може да са австрийски граждани", уточнява Кацарова, след като днес българската преса обяви, че опитът за грабеж е дело на бежанци.

Нападателите опитали да откраднат дамската чанта на 51-годишната певица, като я блъснали, за да я вземат. Тя обаче се развикала и успяла да изплаши двамата мъже, които си плюли на петите.

"Не вярвам да ги хванат, защото избягаха мигновено. Отидох на лекар, за да ме прегледат, за щастие се отървах без мозъчно сътресение, но все пак пострадах. Местната лекарка ми обясни, че имам късмет, тъй като е можело да ме пребият, били зачестили случаите на нападнати жени от араби. Отмених участието си във фестивала и се прибрах в Цюрих, Швейцария, където живея от 1989 г.", разказа още Кацарова.

Тя е категорична, че по никакъв начин не е провокирала нападателите си. Била е скромно облечена и без грим.

Съветвам хората да бъдат внимателни, особено жените, трябва да се пазят, дори и в европейските градове, както се оказва, казва още Кацарова.

Новината за нападението над българката, чието име е световноизвестно, беше разпространена първо от австрийските, а след това и от швейцарските медии, както и от агенция "Асошиейтед прес", която цитира съобщението в сайта на фестивала. Тя трябвало да пее партията на Фидалма в "Тайният брак" от Доменико Чимароза.

Чуйте я като Кармен с хабанерата от едноименната опера на Жорж Бизе: