Покачването на температурите непрекъснато разрушава ледената покривка по полюсите и това може да нанесе фатални щети на света

Януари е най-топлият месец в историята от 137 години насам. Това обявиха от НАСА. Това означава, че за девети пореден месец Земята излъчва рекордно високи температури. Новината идва само месец, след като 2015 година беше обявена за най-горещата година от 150 години насам.

Опасно топло

На Северния полюс отчетените температури вече са с между 2 и 7 градуса по-високи от средните за този период.

Покачването на температурите обаче непрекъснато разрушава крайбрежните ледове по Южния полюс, които поемат като айсберги своя път в океана. Така се губи огромно количество от прясна, сладка вода. Някои от айсбергите са колкото футболно игрище или 5-етажна сграда.

"Никога не съм виждал толкова много айсберги, струпани на едно място. Явно глобалното затопляне се проявява. Обезпокоително е", коментира доц. Юрий Кучев, заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски" пред Нова телевизия.

Неговият колега проф. Христо Пимпирев, ръководител на 24-ата българска антарктическа експедиция, също е обезпокоен от топенето на ледниците.

Виж още: Учени вещаят масов потоп до 30 години​

"Тази година имаше уникално много айсберги, което потвърждава, че се топят, аларма за затопляне на климата. Пада блок, вдига се вълна на няколко метра", обяснява Пимпирев.

Експертите по климатични промени са категорични

"Глобалното повишаване на средната температура е факт. Това се дължи на човека и човешката дейност. Те са видими на Северния и Южния полюс. Там покачването е с между 2 и 7 градуса. Това се отразява на много бързо разтопяване на ледниците. Заплашва видове като пингвините или северните мечки, защото не могат да се адаптират. Именно тези два полюса са факторите, които носят стабилност на времето", казва Георги Стефанов, координатор "Политики и климатични промени" към WWF. 

При рязка промяна там ставаме свидетели на катаклизми и природни бедствия в други точки по света. Паралелно с това топенето на ледоведе води след себе си и повишаване на нивото на световния океан, което сериозно може да застраши редица крайбрежни градове. 

Виж още: След 300 години Лондон, Ню Йорк и Венеция ще са изцяло под водата​

Паралелно с това наскоро стана ясно, че над 4 млрд. души страдат от недостиг на вода поне през 1 месец в годината. Опасното намаляване на ресурса от подпочвени води е проблем, който се задълбочава все повече и след време може да доведе до създаването на нови пустини. 

Източник: Нова телевизия