Играта е изключително иновативна и интересна, но въпреки това има неща, за които трябва да се замислим

Ако сте активни в социалните мрежи, няма как да не е достигнал до вас по един или друг начин феноменът Pokemon GO. Играта на "Нинтендо" и "Ниантик" само за дни стана най-сваляното приложение в магазините за приложения на iOS и Android, а печалбите за двете компании са огромни. Иначе казано - манията PokemonGo завладя света.

Самата игра стимулира играчите да ловят покемони като се разхождат в реалния свят. Телефоните проследяват къде ходят и предлагат възможности да ловят различни създания, да ги тренират и да влизат в дуели с други играчи и техните покемони. Приложението работи на основата на Google Maps, като на определени или случайни места по картата се поставят различни покемони или награди, до които човек физически трябва да отиде до конкретното място, за да се сдобиете с тях.

Играта е иновативна, забавна и те кара да се чувстваш като герой от популярната анимация или като някоя от игрите Pokemon. 

Опасностите

Но както всяко друго нещо, и Pokemon GO има своята негативна страна. От "Уолстрийт джърнъл" предупреждават за различните опасности, които може да ви застрашат, докато играем. 

Първата от тях идва от вглъбяването в играта, докато вървите по оживени улици. Особено в градска среда с всичките преминаващи хора и коли, човек, загледан в телефона си, може да пострада сериозно. 

Така например млад американец катастрофира и се удари в полицейски автомобил, защото ловял покемони, докато шофира. 

Дни след стартирането на играта в САЩ, Австралия и Нова Зеландия играчи споделиха снимки и истории в социалните мрежи за опасни места, включително за появата на Покемон в близост до влаковете на метрото.

Виж още: "Покемон" отново е на път да завладее света

Не е за пренебрегване и предприемчивия ум на някои крадци. Вече има случаи, в които на различни локации, където се събират покемони (известни като PokéStops), или където човек може да тренира покемоните си, крадци обират играчите (които най-често са тийнейджъри). 

От полицията в САЩ и Австралия предупреждават, че играта може да заведе потребителите на места, където по-добре да не ходят - опасни квартали или места с ограничен достъп.

Така например ловец на покемони беше убит в Гватемала, а негов приятел е хоспитализиран с огнестрелна рана, след като неизвестни престъпници открили огън срещу тях. Загиналото момче е на 18 години, а приятелят му - на 17. Двамата преследвали покемони, когато от преминаващ джип започнало да се стреля по тях. На мястото са открити общо 17 гилзи. 

Положителното в случая е, че играта предоставя възможност да алармираш администраторите, че дадено място не е подходящо по една или друга причина да се появява на игралната карта. От "Ниантик" коментират, че са блокирали възможността покемони да се появат по пътното платно, в реки или летища. 

Друг ключов момент е сигурността на данните, които предоставяме на приложението и как тези данни могат да бъдат използвани. Много хора по принцип се притесняват от това, че "Гугъл" и "Фейсбук" следят поведението ни онлайн. Тук тази схема се повтаря. Съвсем доброволно чрез Pokemon GO играчите предоставят информация за локацията си и за местата, които посещаваме - информация, която след това може да се предоставя за маркетингови цели. 

Източник: Bulevard.bg / "Уолстрийт джърнъл"