Изводът е базиран на повече от 1000 научни изследвания, които реабилитираха кафето, като заключиха, че не е канцерогенно, а напротив - предпазва от болестта

Ракът на хранопровода се причинява от температурата, а не от състава на напитките, оповести Международната агенция за ракови изследвания (IARC).

Изводът им се основава на резултати от над 1000 проучвания за връзката между кафето и рака, осъществени в райони като Китай, Иран, Турция, други държави от Близкия изток и в цяла Южна Америка, където чаят и други топли напитки се консумират много горещи.

Опасната температура е над 65 градуса по Целзий.

Виж още: Истината за кафето

Хипотезата, че кафето е канцерогенно, е изказана от агенцията на ООН през 1991 г. Напитката се свързваше с рака на пикочния мехур, но досега така и не се откриха доказателства в подкрепа на това твърдение, дори напротив - то се доказва като еликсир, който при редовна консумация повлиява сърдечните заболявания, диабета тип 2, неврологичните разстройства, бори депресията, засилва паметта.

Сега и група от 23 експерти под егидата на Световната здравна организация заключава, че редовното пиене на кафе всъщност може да помогне при предпазването от определени видове рак като рака на черния дроб и маточната шийка.

Виж още: Защо кафето е полезно

Още миналата година екипът учени, изготвили препоръките за храненето на здравните власти в САЩ, обявиха, че са налице "все повече доказателства", че три до пет чаши кафе дневно не вредят, а пиенето на умерени количества може да намали симптомите на хронични заболявания.

За противораковия ефект на кафето все още няма категорично обяснение, но според учените причината може да е във високото съдържание на антиоксиданти. Според някои проучвания консумацията на безкофеиново кафе също има ефект при хронични заболявания, което означава, че полезните свойства на кафето не се дължат на кофеина.

Новината е добра за човечеството, което консумира ежедневно над 1,6 млн. чаши, което превръща кафето в една от най-популярните напитки, отстъпваща по популярност само на чая.

Виж още: 12 тайни за приготвяне на съвършеното кафе в домашни условия

Източник: в. "Индипендънт", "Ню Йорк таймс"