Жените, които ежедневно пият кафе, по-рядко страдат от депресия, доказаха учените от Харвардския университет.

Кафето – напитката, без която хората не могат дори да си предстявят как би преминал денят им. Любимото кафе ни помага да ставаме сутрин, без да приличаме на разгневени зомбита, но се оказва, че то има и други положителни влияния върху човешкото здраве, за които може би не сте и предполагали. Освен прилив на енергия, кофеинът в горещата течност може да ни предпази от някои видове рак, диабет тип 2 и дори да намали чувството на депресия, пише actualno.com.

Проучване на Харвардсия университет, публикувано в Archives of Internal Medicine, твърди, че жените, които ежедневно пият кафе, по-рядко страдат от депресия в сравнение с дамите, които не консумират кофеиновата напитка.

Изследването показва, че жените, които пият 2 или 3 чаши кафе дневно, намаляват с 15% риска от изпадане в депресивно състояние, а дамите, които консумират горещата напитка 4 или повече пъти, намаляват риска с цели 20%.

Разбира се, както за всяко нещо, така и за кафето – ключът е в умерената консумация. Ако се придържаме към златната среда и не прекаляваме с кофеиновата напитка, то можем спокойно да избегнем възможните неприятни ефекти от кафето (ускорен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане, сърцебиене и др.) и да се радваме само на ползите от него.

На снимката Соланж Ноус от Garance Dore.