Двамата обявиха, че ще обжалват наказанията

Тъжен ден за всички платинисти - досегашният президент на ФИФА Сеп Блатер и претендентът за негов приемник Мишел Платини са получили наказания, които ги изваждат от всички събития, свързани с футбола, за осем години напред. Санкцията беше потвърдена от ФИФА, след като през октомври двамата бяха отстранени за 90 дни, и влиза в сила моментално.

В официалното изявление на световната футболна централа, цитирано от Football24.bg, се казва:

"Процедурите срещу г-н Блатер засягат плащане в размер на 2 млн. швейцарски франка през февруари 2011 от ФИФА за г-н Платини. Г-н Блатер в позицията си на президент на ФИФА е разрешил плащане към г-н Платини, което няма никакви легални обосновки в подписаното споразумение между двете страни през 25 август 1999 г. Нито в писменото споразумение, нито по време на излушването г-н Блатер не успя да демонстрира законни причини за плащането. Неговото твърдение за устно споразумениe не бе уважено и бе отхвърлено от съда."

Сеп Блатер, който догодина през март навършва 80, беше начело на световния футбол от 1998 г. насам, когато наследи поста на Жоао Хавеланж, а тази пролет беше преизбран за пореден път.

Дългогодишният капитан на "петлите" и звезда на френския футбол през 80-те Мишел Платини е трикратен носител на "Златната топка". Той оглави УЕФА през 2007 г.

Според двамата въпросните 2 млн. франка са хонорар за изпълняване на длъжността "съветник" към президента на ФИФА между 1999 и 2002 г. Те предварително оповестиха, че ще обжалват наказанията си пред Апелативната комисия към ФИФА и Спортния арбитражен съд, допълва Sportal.bg.

Виж още: Финалът на Евро 2020 е на лондонския "Уембли"