Максималните температури през цялата седмица ще са по-ниски от средното за месеца

Над почти цяла България има предупредителни кодове за силни валежи и гръмотвеици, като на места се очакват и градушки.

Жълт и оранжев код за обилни валежи

От НИМХ към БАН обявяват оранжев код за валежи  в областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Русе. Очаква се там да паднат между 30 и 36 литра дъжд на квадратен метър.

С жълт код са областите Враца, Плевен, Силистра, Ловеч, София Област, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези области валежите няма да превишават 25 литра на квадратен метър.

Очаква се през цялата седмица времето да е по-хладно, като температурите ще са няколко идеи по-ниски от обичайните за месеца. В понеделник в Западна България се очаква те дадостигнат до 25-28 градуса, а в Източна - до 28-29 градуса. Най-топло се очаква да бъде бъде в районите на Силистра и Шумен - 31 градуса.

Вижте прогнозата за времето за 14 дни напред на Termo.bg

На много места в страната валежите ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Не са изключени и градушки на места.

През седмицата

В сряда отново ще превали, но явленията няма да са така интензивни и ще са на по-малко места. До вечерта вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. 

В четвъртък облачността ще бъде по-често значителна и на места ще има превалявания, следобед в отделни райони интензивни и с гръмотевици. Хладно време с дневни температури по-ниски от обичайните за втората половина на август.

Източник: Нова телевизия