Вече ще говорим по-евтино с хората извън България

От 1 юли в сила влизат новите цени за роуминг в Европа. От началото на следващия месец цените за мегабайт за пренос на данни в роуминг пада от 45 на 20 евроцента, таксувани на използван килобайт, пише Икономик.бг. Освен това някои от мобилните оператори в Европа ще предоставят на клиентите си опция за избор на отделен договор за роуминг, преди да пътуват, а когато е възможно, ще ви позволят да се избира местен мобилен оператор при използването на пренос на данни в роуминг.

В ЕС също така се работи за създаването на нови правила, които ще доведат до пълното премахване на таксите за роуминг от следващата Коледа, за да може навсякъде в Европа хората да разговарят, изпращат съобщения и използват интернет все едно са у дома.

Виж още: Роумингът отпада от 2016 г.

Максималните цени за обаждания, текстови съобщения и сърфиране в интернет:

Изходящи гласови повиквания (на минута): От 0.24 на 0.19 евро

Входящи гласови повиквания (на минута): От 0.07 на 0.05 евро

Изпращане на SMS (за SMS): От 0.08 на 0.06 евро

Интернет (изтегляне на данни, за мегабайт): От 0.45 на 0.20 евро

За да се предпазят потребителите на мобилен интернет от твърде високи сметки за пренос на данни в роуминг, е поставено ограничение на сметката в целия свят. Таванът на крайната сметка е 50 евро или равностойността му в други валути, освен ако няма специална договорка между клиент и мобилен оператор. Когато достигнем до 80% от този лимит, мобилният оператор ни изпраща предупреждение.