Нов алгоритъм безпогрешно може да определи специфични черти от характера ни въз основа на нещата, които харесваме в социалната мрежа

Човешкият характер е странно нещо, което се улавя трудно от хората и често години са ни нужни, за да открием определени специфични черти.

Определянето на характера обаче вече може да стане много по-лесно. Екип учени от Станфорд и Кеймбридж е написал нов алгоритъм, базиран на машинно учене, който може да предсказва човешкия характер въз основа на това, което харесват хората в социалната мрежа "Фейсбук", пише изданието New Scientist.

За алгоритъма

Учените са използвали данни от въпросници, попълнени от 86 хил. души, които са посочили петте си най-отличителни черти. Резултатите им са съотнесени към активността им във "Фейсбук".

Постигнатият резултат е, че алгоритъмът успешно определя характера на даден човек, като се справя по-точно от семейството и близките му, на базата на между 100 и 150 "харесвания".

"В миналото изследванията ми бяха насочени към това колко точно хората успяват да оценяват характера на другите. Изненадващо е, че компютрите се справят по-добре, използвайки само един информационен сегмент - харесвания", споделя един от авторите на научния проект Иуиу Ву от Кеймбридж.

Виж още: Научиха компютър да блъфира на покер

Има още какво да се желае

"Предсказването на пет отличителни черти е впечатляващо, но е само част от личността", смята Дейвид Фъндър от Калифорнийския университет Ривърсайд, който изследва човешкия характер, използвайки над 100 измерения. По думите му човешката същност има дълбочини, които софтуерът на Ву дори не докосва.

Въпреки това методът на учените би могъл да се използва при наемането на служители, както и в областта на здравеопазването и образованието. Всички данни, които генерираме - посетени уебсайтове, телефонни обаждания, закупени подаръци, биха могли да се анализират, за да се установи точно кои сме.