Развръзка за "Южен поток" ще има до часове. Имам уговорка да се чуя довечера със зам.-председателя на Еврокомисията и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович след преговорите му днес в Москва, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов уточни, че Шефчович, който преговаря от името на България, ще съобщи дали Русия окончателно се е отказала от проекта и каква е позицията й за газовия хъб, информира "Стандарт". 

Министерството на енергетиката ни вече е готово с предложението за изграждане и управление на разпределителния център, подчерта премиерът. Той съобщи още, че интерконекторът с Гърция може изцяло да се финансира с 250 млн. евро от Европейската комисия. 

"Южен поток" ще е основна тема на разговорите на Борисов с топдипломати от САЩ и Европа в следващите 10 дни. 

"Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на "Южен поток", което изобщо не е така. Дори газопроводът да се изгражда през друга територия, за реализирането на проекта ще се изисква спазването на същото законодателство, което се изисква от България", каза премиерът.

"Незаслужено бяхме упрекнати от руския президент Владимир Путин тогава, но както виждате, работим планомерно, с много ясна перспектива и искаме да се случи "Южен поток". Затова разяснихме и предложението ни за газов хъб, ако тръбата дойде до Варна. Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи. Това ще гарантира, че по плана "Юнкер" може да бъде изграден нов тип газова диверсификаци", заявява още Борисов.