Седмица на височайши дипломатически визити ще бъде тази, след като изненадващо от Външно министерство обявиха, освен посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че в София ден по-рано пристига и британският външен министър Филип Хамънд.

Официално той идва по покана българския си колега Даниел Митов, а визитата ще се състои на 14 януари.

По протоколна информация Митов и гостът му ще обсъждат актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, "особено в контекста на кризата в Украйна", реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност.

След пленарните разговори между двете делегации Даниел Митов и Филип Хамънд ще дадат съвместен брифинг за медиите. Хамънд ще има разговори и с президента Росен Плевнелиев, както и с министър-председателя Бойко Борисов.

На следващия ден, 15 януари, се очаква и американският държавен секретар Джон Кери, който идва, за да обсъди сътрудничеството в сферата на сигурността, енергийната диверсификация, двустранната търговия и отношенията в областта на инвестициите между България и САЩ.