Последният факлоносец с олимпийския огън не беше Пеле, Жизел Бюндхен дефилира на стадион "Маракана", спектакъл с екологична насоченост предшестваше дефилето на 205-те държави, отборите на бежанци и независими спортисти (снимки)

Игрите на 31-вата олимпиада в Рио де Жанейро започнаха с церемония на легендарния стадион "Маракана". Шоу-спектакълът представи историята и културата на страната домакин, но отправи и екологично послание за опазване на горите и против глобалното затопляне. 

Густаво Куертен, легендарен бразилски тенисист и трикратен шампион в турнира "Ролан Гарос", внесе факела на стадиона, но въпреки очакванията Пеле не беше последният факлоносец.

Най-важната роля в церемонията беше дадена на маратонеца Вандерлей Кордейри ди Лима, който ще се запомни с участието си в Атина 2004. Там имаше 20-30 секунди преднина за първото място, но беше нападнат от протестиращ бивш свещеник. Забавянето му коства титлата и го остави на трето място.

Сега той запали свещения пламък от Олимпия в кинетична енергоспестяваща инсталация на скулптора Антъни Хау, където олимпийският огън ще гори до 21 август. Нейната форма напомня Слънцето, чиято енергия би трябвало да използваме повече, изтъкват организаторите.

За първи път МОК връчи своя почетна награда, присъдена на Кипчоге Кейно (Кения). Ветеранът лекоатлет, на 76, е двукратен олимпийски шампион в бяганията на средни и дълги дистанции през 1968 и 1972 г. и излезе на терена, тичайки сред деца с хвърчила под формата на бели гълъби.

Сред местните знаменитости, които взеха участие в откриването, беше и супермоделът Жизел Бюндхен. Тя дефилира в дълга златиста рокля от бразилския моден дизайнер Александър Хершкович под звуците на "Момичето от Ипанема" и пред портрет на автора й Антониу Карлус Жобим. Зад рояла емблематичната песен, отличена с "Грами", изпълни неговият внук Даниел.

Предварително заснет епизод от шоуто беше вдъхновен от пионера на авиацията Алберто Сантош Дюмон и самолета му от началото на XX в. 14-bis, който направи "демонстрационен полет" над града и основните му забележителности - като статуята на Христос Спасител.

Водена от Ивет Лалова в ролята на знаменосец, българската делегация също премина пред милиардите тв зрители заедно със спортисти от общо 205 държави, отбора на бежанците, посрещнат с овации, и независимите състезатели, които също дефилираха под олимпийския флаг.

Виж още: Какво да гледаме от олимпийските игри

Рио доказа, че не е нужно церемонията да е скъпа, като в Лондон и Пекин, за да бъде грандиозно представление, коментира четирикратният олимпийски шампион Майкъл Джонсън. Ето още кадри с най-впечатляващите моменти от откриването, което БНТ излъчва отново в събота от 21 ч.: