Подбрахме за поздрав към празнуващите имен ден на 15 август 15 любими песни за Мария (видео)

Всяка втора жена на света се нарича Мария...", пее Борис Гуджунов в своята "Мария" през 70-те, по музика на Иван Стайков и стихове от Радой Ралин.

Казват, че името Мария произхожда от Древен Египет, където означавало "обичана", а някои го свързват с латинската дума за "море" - mare.

Едно от най-популярните по цял свят женски имена, което у нас честваме на 15 август - християнския празник Успение Богородично (Голяма Богородица), е възпято в българската естрада, световната попмузика, религиозните песнопения и... бродуейските мюзикъли.

"Звукът на музиката", създаден в средата на ХХ век от тандема Роджърс и Хамърстийн (и екранизиран с голям успех през 1965 г., печелейки "Оскар" за режисура и най-добър филм), се базира на мемоарната книга от Мария фон Трап - и главната героиня също носи името Мария.

Тя е послушница на женски манастир в навечерието на Втората световна война и по неин адрес е песента на монахините (How do you solve a problem like "Maria"?) - която звучи по-късно и като фон на сцената с венчавката между нея и капитан Фон Трап.

Сред най-романтичните обяснения в любов към Мария пък е арията на Тони от мюзикъла на Ленард Бърнстейн "Уестсайдска история", екранизиран през 1961-ва с хореографията на Джером Робинс, който е режисьор заедно с Робърт Уайз.

Киноверсията е номинирана за 11 награди "Оскар" и печели 10 от тях, вкл. за филм на годината. Там баладата Maria се изпълнява от Ричард Беймър, а в скорошния римейк, режисиран от Стивън Спилбърг, ролята му бе поверена на Ансел Елгорт.

Героинята там е от латиноамериканската общност - и в хита от 1999 г. Maria Maria на Карлос Сантана (с вокалното участие на дуото The Product G&B) се пее: "Напомняш ми за "Уестсайдска история"...

Видео: "Мария, Мария" и в концертна версия

Друг латинохит с името "Мария" е записан от Рики Мартин в средата на 90-те, а през 2019 г. излиза сингълът Hola Señorita (Maria) - дует между френския рапър ГИМС, роден в Конго, и нашумелия колумбиец Малума, които са заснели клипа си в древната мароканска столица Маракеш. Видеото им вече е гледано над 330 млн. пъти, повече от всяка друга песен за Мария.

Сред най-популярните парчета със заглавие "Мария" е сингълът на австралиеца от ливански произход Фейди, който има записана песен (Habibi) дори с нашата попфолк звезда Галена. 

Фронтдамата на "Блонди" Деби Хари, която наскоро навърши 72, се завърна в класациите в края на ХХ век също с Maria.

Mamma Maria от едноименния албум на италианското трио "Рики е повери" от 1982 г. има и българска версия по текст на Иван Тенев, изпълнена от дуета Орлин Горанов и Кристина Димитрова под заглавие "Една сред много други".

В българската естрада също има немалко песни за Мария, вкл. от певици с това име - като Мария Нейкова с този кавър по български текст на Михаил Белчев.

Виж още: Женски имена, възпявани в БГ песните

Любопитното е, че в оригиналната песен на Р.Б.Грийвс Take a Letter Maria (1969) също се пее за Мария. Тя е секретарка на лирическия герой и той й диктува писмо до невярната си жена, чиято измяна е открил предишната нощ - а после решава да започне начисто, като кани на вечеря... именно секретарката.

Когато младите мъже служеха по две години в редиците на Българската армия, т.нар. "казарма", разделяйки се от любимите момичета, Емил Димитров изпя "Сбогом, Мария".

Най-известните български песни за Мария обаче са на Стефан Диомов. "Тоника СВ" изпълняват "Мария" през 1983-та, когато дъщеря му е още малка, а когато пораства, тя вдъхновява и неговата следваща формация "Фамилия Тоника".

От по-ново време, 2009 г., е дуетът на Слави Трифонов и Миро "Не, Мария", чийто видеоклип, режисиран от Мартин Макариев, е заснет в стила на филмовите уестърни. Двамата певци и "Ку-ку бенд" са каубои, а заглавната героиня - красива и порочна жена, която оставя зад себе си няколко трупа.

В религиозните песнопения името на Божията майка също се споменава често, а някои от тези химни се изпълняват и днес, дори от попзвезди. Два примера: Salve Regina / Oh Maria, изпята като госпъл от хора на монахините в музикалната комедия "Сестра Акт" (1992) с Упи Голдбърг, и Ave Maria, чиято най-известна съвременна интерпретация е на Андрея Бочели.

С оригинално заглавие "Третата песен на Елена", Ave Maria е композирана от Франц Шуберт през 1825 г. в рамките на неговия Опус 52, цикъл от седем песни по поемата на сър Уолтър Скот "Дамата от езерото".

За финал чуйте и изпълнението на Лучано Павароти от концерта на Тримата тенори в Лос Анджелис по повод световното по футбол САЩ 1994.

Католическата молитва към Божията майка "Аве Мария" има още десетки музикални версии, а за една от най-красивите се смята Бах/Гуно, която френският композитор Шарл Гуно ("Фауст") прави по Прелюдия №1 в до мажор, BWV 846, от Йохан Себастиан Бах.

Известни са множество различни инструментални аранжименти, но класическият е с пиано (Катрин Стот) и виолончело (Йо-Йо Ма).