Подбрахме за поздрав към празнуващите имен ден на 15 август 15 любими песни за Мария (видео)

Казват, че името Мария произхожда от Древен Египет, където означавало "обичана", а някои го свързват с латинската дума за "море" - mare.

Едно от най-популярните по цял свят женски имена, което у нас честваме на 15 август - християнския празник Успение Богородично (Голяма Богородица), е възпято в българската естрада, световната попмузика, религиозните песнопения и бродуейските мюзикъли.

Виж още: "Звукът на музиката", който преобрази Лейди Гага

Сред най-романтичните обяснения в любов към Мария е арията на Тони от мюзикъла на Ленард Бърнстейн "Уестсайдска история", екранизиран през 1961-ва с хореографията на Джером Робинс, който е режисьор заедно с Робърт Уайз.

Киноверсията е номинирана за 11 награди "Оскар" и печели 10 от тях, вкл. за филм на годината. Тук Maria се изпълнява от Ричард Беймър.

Героинята там е от латиноамериканската общност и през 1999 г. в Maria Maria на Карлос Сантана (с вокалното участие на дуото The Product G&B) се пее: "Напомняш ми за "Уестсайдска история"...

Видео: "Мария, Мария" и в концертна версия

Тази година се навършват цели две десетилетия от излизането на друг латинохит с името "Мария", записан от Рики Мартин в средата на 90-те.

Сред най-популярните нови хитове с името "Мария" е сингълът на австралиеца от ливански произход Фейди, който има записана песен (Habibi) дори с нашата попфолк звезда Галена. 

Фронтдамата на "Блонди" Деби Хари, която наскоро навърши 70, се завърна в класациите в края на ХХ век също с Maria.

Mamma Maria от едноименния албум на италианското трио "Рики е повери" от 1982 г. има и българска версия по текст на Иван Тенев, изпълнена от дуета Орлин Горанов и Кристина Димитрова под заглавие "Една сред много други".

Виж още: Женски имена, възпявани в БГ песните

В българската естрада също има немалко песни за Мария, а някои от тях се изпълняват и от певици с това име - като Мария Нейкова с този кавър на чужд хит по български текст на Михаил Белчев.

Когато младите мъже служеха по две години в редиците на Българската армия, т.нар. "казарма", разделяйки се от любимите момичета, Емил Димитров изпя "Сбогом, Мария".

Най-известните български песни за Мария обаче са на Стефан Диомов. "Тоника СВ" изпълняват "Мария" през 1983-та, когато дъщеря му е още малка, а когато пораства, тя вдъхновява и неговата следваща формация "Фамилия Тоника".

В началото на кариерата си Мария Грънчарова, която неотдавна се завърна слез 13-годишно отсъствие от сцената, изпява "Аз съм Мария" по текст на поетесата Маргарита Петкова и музика на Стефан Димитров.

От по-ново време, 2009 г., е дуетът на Слави Трифонов и Миро "Не, Мария", чийто видеоклип, режисиран от Мартин Макариев, е заснет в стила на филмовите уестърни. Двамата певци и "Ку-ку бенд" са каубои, а заглавната героиня - красива и порочна жена, която оставя зад себе си няколко трупа.

"Всяка втора жена на света се нарича Мария...", пее Борис Гуджунов в своята "Мария" през 70-те, по музика на Иван Стайков и стихове от Радой Ралин.

В религиозните песнопения името на Божията майка също се споменава често, а някои от тези химни се изпълняват и до днес, включителн от попзвезди. Два примера: Salve Regina / Oh Maria, изпята като госпъл от хора на монахините в музикалната комедия "Сестра Акт" (1992) с Упи Голдбърг и Ave Maria на Шуберт, чиято най-известна съвременна интерпретация е на Андрея Бочели.