Учени разглеждат статистически най-честите причини за смърт в различните дни от седмицата

Човек и добре да живее, умира и друг се ражда след него, се казва в Търновския надпис на кан Омуртаг. Смъртта обаче е тема, която дълбоко стресира хората и често избягваме да говорим за нея, сякаш опитвайки се да я забравим. Но тя рано или късно идва. 

Според група американски учени има значение и в кой от дните от седмицата тя ще дойде. Те са установили, че има известна зависимост между деня от седмицата и определени начини за настъпване на смърт. 

Изследването

За да достигнат до извода си, те са проучили базата с данни на Центъра по контрол и предотвратяване на болести. Разгледаният период обхваща 1999-2014 г., като за това време са починали повече от 39 милиона души. 

При повърхностно разглеждане на данните става ясно, че разлика между съботните и неделните дни няма. Количеството на починалите се колебае между 5,6 млн. в неделя до 5,7 млн. в събота. 

Сред топ 10 на причините за смърт като цяло за всички дни от седмицата са: заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, хронични болести на дихателните пътища, нещастни случаи, инсулт, Алцхаймер, диабет, грип, пневмония, заболявания на бъбреците и самоубийства. 

Също така разпространени причини за смърт са сепсис, болести на черния дроб, болестта Паркинсон, предозиране с наркотици и СПИН. 

Те все пак са групирали най-честите причини за смърт в определените дни от седмицата: 

Понеделник - сърдечни заболявания.

Вторник - грип и възпаление на белите дробове. Вторник обаче е най-безопасният ден за пътувате с автомобил, тъй като тогава имало най-малко смъртни случаи, причинени от автомобилни катастрофи.

Сряда - Този ден от седмицата се намира и в средата на класацията по всички смъртни за целия период. Въпреки това най-честата причина за смърт в сряда е злоупотреба с наркотици. 

Четвъртък - Този ден не може да се похвали с най-малко починали хора. Но в четвъртък са най-малко случаите на летелан изход заради сърдечен пристъп, диабет и огнестрелно нараняване. 

Петък - В последния работен ден за седмицата най-често се умира от предозиране с наркотици. Подобно на понеделника, тук са изключително чести случаите на сърдечно-съдови заболявания, които водят до смърт. 

Най-много хора умират при нещастни случаи през уикенда. В събота загиналите са малко повече от тези в неделя и петък. През уикенда е пикът на смъртните случаи заради огнестрелни рани. В събота умират най-много хора след консумация на отровни растения или контакт с животни.

Източник: livescience.com