С единодушно решение поста поема Александър Велев, който обеща да възстанови диалога в БНР и да профилира предаванията на радиото

Новият генерален директор на БНР е Александър Велев. Той бе избран единодушно с 5 гласа от Съвета за електронни медии (СЕМ).
Гласуването бе явно и на две степени. Първо, всеки от членовете на СЕМ посочи трима кандидати, които подкрепя. След това от тримата претенденти, събрали най-много или равен брой гласове, всеки от надзорниците посочи за кого гласува.

Кандидатите

До изслушванията миналата седмица бяха допуснати 12 кандидати - вече заемалите поста Александър Велев и Валери Тодоров, членът на Управителния съвет Христин Стрижлев, журналистите на медията Петър Волгин и Георги Василски, бившият програмен директор Иво Тодоров, бившият директор на "Хоризонт" Васил Чобанов, ръководителят на спортната редакция на "Хоризонт" Светослав Костов, директорът на радио "София" Митко Димитров, създателят на първото частно радио у нас FM+ Петър Пунчев, вътрешният одитор в радиото Росланна Белчева и Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител в БНР от времето на Поля Станчева.

Концепцията на Велев

В представянето си Велев представи концепция за развитие на БНР, в която се включва задълбочено изследване на аудиторията да спомогне за по-ясното профилиране на предаванията на националното радио, които според него често се дублират. 

Виж още: Свалянето на "Деконструкция" по Параграф 22

Концепцията му включва единен нюзрум за всички програми, засилване на кореспондентската мрежа и повече репортажи и разследванията от страната, връщане на ролята на коментарите и анализите. 

Сред основните му задачи, които си постави още на изслушването, са още възстановяването на нормалния диалог в медиата, който през последните три години е сериозно нарушен. Велев обеща да проведе разговори с работещите в БНР за, възраждане на редколегиите и взимане на решения отдолу нагоре, които да възвърнат изгубеното доверие вътре в радиото.

Той обеща и "въвеждане на цялостна система за привличане и задържане на висококвалифицираните кадри в БНР".

Биография

Александър Велев е завършил икономика в УНСС и факултативно журналистика. В БНР е от 1990 г. Работи като международен редактор, водещ на новини и различни предавания. Специализира в Швейцарското радио. Уволнен е през 1995 г. заедно с шестима журналисти, които създават "Свободно слово". През 1996 г. работи във в. "Новинар", след това в радио "Тангра" и FМ+. 

Води предаването "Защо" в Дарик радио, завежда отдел "Връзки с обществеността" на профсъюз "Промяна". През 1997 г. става директор на "Хоризонт". От януари 1998 до януари 2001 г. е генерален директор на БНР.