Ако приемем, че не е с Божията помощ

Едно от най-големите чудеса, описани в Библията, е разделянето на Червено море от Мойсей. За всички вярващи е напълно ясно как водачът на народа на евреите е успял да разсече морето и да премине с всичките си хора - Бог. Ако обаче, подобно учения д-р Брус Паркър търсиш научно обяснение, нещата стават малко по-сложни.

Д-р Паркър, който е професор от Технологичния институт "Стивънс" в Ню Джърси и водещ океанолог, обяснява явлението с езика на науката в материал за "Уолстрийт джърнал" . Според него, вместо да разчита на висши сили, Мойсей е познавал по великолепен начин фазите на Луната и влиянието им върху приливите и отливите.

Не е цунами

В новия филм за библейския герой се опитват да представят нещата, използвайки не Бог, а цунами като причинител на аномалиите в поведението на водата. Според д-р Паркър обаче това също не би могло да е истинската причина, тъй като Мойсей не би имал възможността да предвид земетресение и още по-малко цунами. От друга страна, оттеглянето на водата, причинено от цунами, трае около 20 минути - крайно недостатъчно за преминаването на всички израилтяни, последвали Мойсей.

Вместо това експертът вярва, че митологичният герой е използвал локалните си познания за приливите и отливите.

Специфики на приливите и отливите в Червено море

В Суецкия залив в северния край на Червено море отливите оставят сухи части от морското дъно в продължение на часове, преди водата внезапно да се върне. По време на скитанията си в пустошта Мойсей може да е научил това и да го е използвал като тактика за справяне с египтяните.

Според Библията израилтяните лагерували на западния бряг на залива, когато видяли воините на Египет в далечината. Количеството прах, който колесниците и конете на преследвачите, би могло да даде информация на Мойсей колко време приблизително му остава, преди войниците да достигнат лагера.

Наред с това в Библията пише, че във въпросната нощ имало пълнолуние, което допълнително усилва приливите и отливите, давайки на хората повече време да пресекат морето. Това също означава и че приливът би бил достатъчно висок, за да удави армия, както е описано в историите за Мойсей.

Тактиката на Мойсей

За да осигури необходимото съвпадение на времето между това последният израелтянин да излезе от морето и цялата армия на фараона да е вътре, Мойсей може да е използвал тактически забавяния или да е пращал най-добрите си хора да дразнят египтяните, които да се впуснат в преследване.

Д-р Паркър не е първият учен, който предлага такава хипотеза за обяснение на чудото в Червено море. Още през I в. пр.н.е. древният историк Антапанус пише: "Познавайки страната, Мойсей изчака отлива и преведе хората през морето, когато дъното беше сухо."