OCO-2 ще следи за нивата на парниковите газове

Американската космическа агенция НАСА изстреля успешно сателита Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) с ракета United Launch Alliance Delta II. Сателитът беше изстрелян едва от третия опит, като преди това бяха опитвани пускове на 1 юли тази година и един през 2009 г.

Изстрелването беше осъществено във военната база Ванденбърг в Калифонрния. Целта на сателита ще бъде ще да изследва парниковите газове, за да разкрие подробности за промените в климата.

Виж още: Индийската космическа мисия до Марс струва по-малко от холивудски филм

Първият опит за пускане на ракетата в орбита беше катастрофален, тъй като НАСА загуби сателита, който щеше да изследва въглеродния двуокис. Ракетата тогава се разби в океана близо до Антарктика, заради повреда.

От OCO-2 се очаква да ускори значително разбирането на циклите на въглерода. Според НАСА това ще е от ключово значение в сегашните усливя на сериозни количества въглероден двуокис в атмосферата, причинени от парниковите газове.

Виж още: Телескопът Хъбъл направи най-пълната снимка на вселената до сега

Учените знаят много за въглеродния цикъл, но ключовите въпроси остават неотговорени. Например, размерът на най-големите източници на въглерод и най-големите му консуматори. Ние отделяме в ежедневието си близо 40 милиарда тона въглероден двуокис годишно в атмосферата. По-малко от половината от това количество се абсорбира в сушата и океаните, а другата част остава в атмосферата стотици години.

Според НАСА сателитът ще следи за нивата на въглерода по дължината на светлинните лъчи, които въглеродния двуокис абсорбира.