Младите зелени орехи съдържат много витамин С, както и цял букет от други витамини и се препоръчват на хронично болни, на слаби и боледуващи деца, на анемични хора.

Младите зелени орехи, смесени с мед, действат благоприятно срещу постоянна умора и помагат за пречистване на черния дроб и кръвта.

Младите орехчета, потопени в мед, отделят веществата, които се намират в тях. Съдържат голямо количество йод, който лесно се усвоява от организма.

Медът с орехи е полезен за работата на щитовидната жлеза, за болести на гърлото и респираторния тракт, предимно при бронхит, за увеличаване на имунитета, срещу затлъстяване, за възстановяване на физическата активност, подобрява хормоналния баланс на организма, помага за зарастване на рани.

Виж още: Прасковата - царицата на лятото

Рецепта за зелени орехи с мед срещу бронхит

Взимаме 40 зелени орехчета и 1 кг мед. Орехчетата се измиват добре, изсушават се и се разделят на четвъртинки. 

Слагат се в стъклен съд, заливат се с меда и се оставят да престоят на тъмно и хладно един месец. През това време орехчетата потъмняват. 

Внимавайте при нарязването на орехчетата, носете ръкавици, защото ръцете се боядисват. Медът също потъмнява и накрая получаваме тъмен сироп.

Приема се по една супена лъжица сутрин на гладно.

Виж още: Всичко за Алое вера