Страната е основен съюзник на САЩ и Запада в региона, а покойният монарх беше сред най-влиятелните личности в света

Саудитският крал Абдула почина на 90-годишна възраст, след като в последния ден на 2014-а бе приет в болница с пневмония и поставен на командно дишане.

Проамерикански настроеният монарх бе на власт през последното десетилетие, но фактически управляваше още от 1995 г., след като неговият полубрат крал Фахд получи удар.

Едно от 37-те деца на Ибн Сауд, крал Абдулазис,

основателя на съвременната саудитска държава, той заема политически постове и преди качването си на трона - от кмет на Мека (1961 г.) до командващ Националната гвардия и вицепремиер.

Крал Абдула се нареждаше сред най-влиятелните личности в света според сп. "Форбс", като в миналогодишната класация бе поставен на 11-о място.

Сред постиженията на неговото управление са даването на известни права на жените - да гласуват на изборите тази година и да се състезават на олимпийските игри. Той назначава първата жена министър и въвежда квота за минимум 20% жени в основния консултативен орган на страната - 150-членната шура.

Самият той надживя двама от своите престолонаследници

Сега начело на Саудитска Арабия застава 79-годишният военен министър Салман бин Абдулазис ал Сауд, дългогодишен областен управител на Рияд (1963-2011) и полубрат на краля.

От него се очаква да продължи политиката на тесни контакти със САЩ и Великобритания, скрепена с многомилионни договори за доставки на продукция от военнопромишлените им комплекси.

Приживе Абдула определи и кой да е следващият престолонаследник - бившия шеф на разузнаването принц Мукрин, най-младия син на Абдулазис.

Малко преди смъртта си, през септември 2014, монархът излезе с декларация по повод разрастването на групировката Ислямска държава.

Текстът му призоваваше лидерите и учените от ислямските страни да изпълнят задълженията си към Бога и да се противопоставят на онези, които се опитват да похитят исляма, представяйки го за религия на екстремизма, омразата и тероризма...

Виж още: Карим Абдул-Джабар: Терористичните нападения нямат нищо общо с религията

Страната е консервативна и остава такава въпреки реформите на Абдула, коментира наблюдател на Би Би Си и прогнозира, че сега приоритетът на Рияд е да запази вътрешната стабилност на фона на революциите в други държави от региона.

Срещата между крал Абдулазис и президента Франклин Делано Рузвелт на 14 февруари 1945 г. слага начало на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и САЩ на борда на кораба "Куинси" на американските ВМС в Суецкия канал