Австралийският бизнесмен се разконспирира като човека зад псевдонима Сатоши Накамото, но мнозина се усъмниха в твърденията му

45-годишният австралийски предприемач Крейг Стивън Райт се разконспирира като създателя на виртуалната валута биткойн, който досега се криеше зад псевдонима Сатоши Накамото.

Бизнесменът, който живее в Лондон, прави разкритията за самоличността си пред Би Би Си и списанията "Икономист" и GQ, като заявява, че не желае пари, слава и признание, а просто да бъде оставен на мира.

Той е роден през 1970 г. в Бризбейн, Австралия, а по образование е компютърен специалист и теолог.

Би Би Си припомня, че досега са циркулирали най-различни хипотези кой се крие зад името Сатоши Накамото и мнозина са все още скептични, че това действително е Райт. По думите му малкото име е взето от японски манга комикс, а фамилията - от философа Томинага Накамото, живял през XVIII в.

Смята се, че като един от първите разработчици т.нар. "Сатоши Накамото" разполага с 1 млн. биткойна, което прави около 400 млн. долара по курса на деня, допълва БНТ. Според експерти новината е от голямо значение за индустрията и може да повлияе върху бъдещето на биткойн протокола.

Райт пояснява, че други хора са му помогнали да развие идеите си, но "той бил основната част" на този бизнес проект. За да докаже самоличността си, демонстрира пред камера как използва същата технология като при първата транзакция с виртуалната валута през януари 2009 г., чийто получател е покойният вече криптограф Хал Фини.

Още през декември две специализирани издания в областта на информационните технологии - сп. Wired и Gizmodo.com, публикуваха журналистически разследвания, според които именно Райт е мистериозният създател на биткойна Сатоши Накамото. Скоро след това тръгват предположения, че той вероятно е замесен в мащабна измама, а австралийските данъчни власти обискират дома и офиса му...

Биткойнът е електронно парично средство и система за разплащане, която се формира като следствие от компютърни операциии, обработващи финансови транзакции, припомня още БНТ. Лицензирана е през 2008 г., а през 2009 г. е пуснат софтуер с отворен код, припомня още БНТ.

При тази система за разплащане не се използва посредник, транзакциите се извършват директно между хората. Няма и банка или друга форма на централен администратор, който да следи за сделките с нея. През февруари 2015 вече 100 хил. търговци по света са приемали разплащания в биткойни. По подобие на банкоматите се появиха и битомати.

В началото на 2011 г., когато Сатоши се оттегля от проекта, за да се занимава с друга работа, стойността на един биткойн е около 20 лири стерлинги, но с навлизането й през декември 2013 достига своеобразен връх - 843 лири, за да се закрепи сега до 305 лири, уточнява Би Би Си.

Източник: БНТ, Би Би Си