Заради замърсяването на въздуха всяка година умират 6 млн. души

Девет от 10 души по света дишат лош въздух. Това показва нов доклад на Световната здравна организация, в който се призовава за радикални действия срещу замърсяването, заради което умират повече от 6 млн. души всяка година, предава AFP, цитирана от Фокус.

Това в извънредна ситуация за общественото здравеопазване, отбеляза ръководителят на Департамента по обществено здравеопазване и околна среда Мария Нейра, допълвайки, че спешни действия за справяне със замърсяването на въздуха "не могат да бъдат предприети достатъчно бързо".

Според информацията от доклада над 92% от населението на света живее на места, където качеството на въздуха е лошо. 

Регистрирани са 3 млн. смъртни случаи, свързани с излагането на замърсен въздух на открито. Замърсяването на въздуха в затворени помещения може да бъде също толкова смъртоносно, показват данните на СЗО. 

През 2012 г. е имало 6,5 млн. смъртни случаи (11,6% от всички смъртни случаи), свързани със замърсяването на въздуха в помещения. 

Виж още: До 2060 г. годишно ще умират по 9 млн. души заради замърсения въздух

Близо 90% от смъртните случаи са в страни с ниски и средни доходи, предимно в райони на Югоизточна Азия и западната част на Тихия океан. 

94% от смъртните случа се дължат на незаразни заболявания - сърдечно-съдови заболявания, удар, белодробни заболявания, рак на белия дроб. Замърсяването на въздуха увеличава риска от остри респираторни инфекции.

"Замърсяването на въздуха продължава да оказва влияние върху здравето на най-уязвимите групи от населението - жени, деца и по-възрастни хора. За да бъдат здрави хората, те трябва да дишат чист въздух от първия си дъх", казва д-р Флавия Бустрео, помощник генерален директор на СЗО. 

Виж още: Трябва ли София да изгаря отпадъци за гориво

Основни източници на замърсяване на въздуха са неефективни модели за използване на транспорт, битови горива и изгаряне на отпадъци, въглищни централи и промишлени дейности. Не винаги човешката дейност е причина за замърсяването на въздуха. То може да бъде предизвикано и от прашни бури, особено в региони, намиращи се в близост до пустини. 

Източник: Агенция "Фокус", АФП