Лекарство срещу любовна мъка е на основата на антидепресантите

Едно от най-тежките неща в живота на човек е любовната мъка. Едва ли има човек, чието сърце да не е било разбивано поне веднъж. Някои казват, че единствено времето и евентуално нова любов лекуват тези "духовни рани".

Може би обаче има и буквален лек за тях. Медицината е на път да сложи край на любовната мъка с лечение, което разглежда симптомите на разбитото сърце като наркозависимост. Екип американски учени от университета във Финикс, Аризона, са на път да синтезират хапче, на основата на антидепресантите, което ще лекува любовната мъка, пише сп. "Ню сайънс".

Ако възприемем любовта като наркотик

Техните експерименти показали сериозно сходство между ефекта на наркотичните вещества и чувството на любов. И двете активират онези участъци от мозъка, отговарящи за удоволствието. Съответно когато въздействието там изчезне, това причинява абстиненция или в случая на любовта - емоционална болка, обясняват специалистите.

За да неутрализират това, учените разработваният лекарство, което увеличава наличието на "хормоните на щастието" в организма. Въпросните хормони серотонин, допамин и ендорфин се използват и при лечение на наркомани. Експертите засега не разкриват революционната съставка, която ще различава хапчето им от познатите антидепресанти с ограничен ефект.

Критиците на идеята

Въпреки, че все още не е факт, антилюбовното хапче вече има своите противници. Те са на мнение, че ако то стане леснодостъпно, хората ще се обръщат към него при най-малкото разочарование. Според тях болката е съставна част на обичта и човекът няма право да лекува чувствата с повърхностна намеса, която само ще отклони вниманието от истинските причини за душевните терзания.

От екипа, разработващ лекарството, пък са на мнение, че чрез него могат да бъдат намалени случаите на самоубийства и домашно насилие в световен мащаб.