11 тематични песни, с които да приветстваме новия сезон (видео)

Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 18,54 ч. - и го посрещаме го с тематична музика.

Най-гледаният видеоклип с лятно заглавие (над 1,2 млрд. пъти в YouTube) e Summer (2014) на Калвин Харис, в което участват актьорът Джейсън Стейтъм и мацки по бельо.

Предлагаме ви още няколко песни от различни стилове и десетилетия - по нещо за всеки вкус!

Ако сте гледали някой от по-новите филми на Уил Смит, сигурно сте изпитали носталгия към младежката му версия, когато все още не беше холивудска кинозвезда - и най-харесваният черен актьор във "Фейсбук".

В началото на 90-те той се снимаше в сериала "Принцът от Бел еър" и се изявяваше като рапъра Фреш принс (Свежия принц) в дует с Джази Джеф.

Summertime, което ни връща в 1991-ва, минава за най-популярното им парче.

Разбира се, най-известната песен с това заглавие е арията от операта на Джордж Гершуин "Порги и Бес".

Виж още: Лятото, озвучено от Вивалди, "Замръзналото кралство" и Лили Иванова

Сигурно ви е позната в джазови или други по-съвременни интерпретации, но защо да не чуем как звучи в оригинал?

Тук в ролята на Бес влиза американската актриса Одра Макдоналд, популярна от тв сериали като "Частна практика" и "Добрата битка", но също така с ролите си на Бродуей - и дори на оперната сцена.

Ако пък се налага да прекарате летните месеци в ада на големия град, вероятно ще си тананикате Summer in the City - рокпарче от средата на 60-те.

Оригиналът е на групата "Ловин спунфул", но по-популярна е версията на Джо Кокър от албума му Have a Little Faith (1994), която си остава сред вечните песни от репертоара му.

In The Summertime, пеят и други британски рокаджии през 1970-а, "Мънго Джери", гостували и у нас с колоритния си фронтмен Рей Дорсет.

Лана Дел Рей има хит със заглавие Summertime Sadness (Лятна тъга), но е записвала и друга лятна песен с меланхолично звучене - Summer Wine, заедно с Бари-Джеймс О'Нийл, певец и китарист на шотландската фолкрок група "Касиди".

Друга популярна версия е с фронтмена на финландската рокгрупа H.I.M. Виле Вало. Неговата дуетна партньорка, актрисата Наталия Авелон, играе и главната роля в биографичния филм за германския секссимвол от 60-те Урсула "Уши" Обермайер Das wilde Leben (2007), кадри от който (с много дързост и голота) са включени и в клипа.

Неин кавър са изпълнявали "Корс" с Боно от "Ю ту", а оригиналът е дует между автора й Лий Хейзълуд и Нанси Синатра. 

Един от най-известните български рефрени за лятото през последните години е "Нека бъде лято...", изпят от Лора Караджова в едноименното й парче с рапъра Гудслав.

Класическата българска поп песен за лятото е "Нека да е лято" (1977) на старата "Тоника", по музика на Стефан Димитров и стихове на Миряна Башева.

Виж още: 10 вечни естрадни песни за пролетта

В текста се говори за "първи ден на дълго, страшно лято" и война, а първоначалното заглавие било "22 юни" - датата на нападението на нацистка Германия над Съветския съюз.

Покойният бургаски бард Пламен Ставрев (1953-2011) спечели през 2001-ва конкурса "Бургас и морето". с "Лятото" по текст на Иван Вълев и музика на друг поет с китара, Гриша Трифонов.

За "Лятно време" е пяла и актрисата Антоанета Добрева, по-известна в музикалната си кариера като Нети. Половинката й Дони е автор на текста, а музиката на парчето от 2004-та е на Миро Гечев.

Наградата за най-нецензурно заглавие на лятно парче пък получават Maroon 5 с This Summer's Gonna Hurt Like A Motherf****r, което излезе преди няколко лета.

И накрая, като бонус: нещо руско с около 40-годишна давност от примата на съветската естрада Алла Пугачова, която в края на 70-те пише музиката за песента "Звездное лето" по стихове на поета Иля Резник.

Десетилетия по-късно тя продължава да пее как иска лятото никога да не свърши, а на конкурса "Нова вълна" в Юрмала през 2007 г. организира за общо изпълнение няколко свои колежки, вече в по-модерен аранжимент.