Близо час над 350 гости на церемонията бяха доброволно офлайн заради баронеса Сюзън Грийнфилд. Невроложката от Оксфорд беше специален гост за награждаването на 10-те журналисти лауреати

Три големи, шест призови и една специална награда бяха връчени в журналистическия конкурс за иновации, нови технологии и наука Mtel Media Masters 2014 на церемония в "Модерен театър".

С награждаването снощи приключи четвъртото издание на надпреварата, която е организирана по инициатива на "Мтел" от Центъра за развитие на медиите и фондация "Медийна демокрация".

Идеята на конкурса е да насочи общественото внимание върху значимостта на иновациите, новите технологии и науката за развитието на икономиката и обществото не само у нас, но и в световен мащаб.

Специален гост на събитието беше невроложката от Оксфорд баронеса Сюзън Грийнфилд, която провокира гостите в препълнената зала на "Модерен театър" да се замислят дали съвременните технологии са едно от средствата, с помощта на които водят пълноценен живот - или са се превърнали в цел на съществуването им.

"Дете, родено днес, има шанс 3:1 да доживее до 100 години. Но шансът му никога да не "порасне", а цял живот да продължи да възприема заобикалящия го свят "по детски", с помощта на картинки, а не мислейки аналитично, е също толкова голям", предупреди британската гостенка.

Тя бе категорична, че технологиите удължават живота ни, но само от нас зависи да го изживеем пълноценно.

Баронеса Грийнфилд е посветила кариерата си на изучаването на човешкия мозък. След 50-годишната си възраст тя вече иска да намери лек за болестта на Алцхаймер. И да играе скуош.

Призовавам всеки от вас да си зададе този въпрос: "Какво възнамерявам да правя през вторите 50 години от живота си?", посъветва световноизвестната авторка гостите на Mtel Media Masters.

Ето и лауреатите на трите големи награди в конкурса тази година:

- в категория "Информационни агенции и нови медии" - Владимир Тодоров от Obekti.bg, с материала си "Надежда за живот", посветен на главната редакторка на сп. "Обекти" Дарина Младенова, която тази година изгуби битката с рака.

- в категория "Печатни медии" - Начо Стригулев от сп. "Мениджър", за статията "Стар Трек" на живо: Свръхсветлинните космически кораби - фантастиката се превръща в реалност".

Начо Стригулев приема наградата, връчена му от Гергана Паси и британския посланик Джонатан Алън

- в категория "Електронни медии" - Цветелина Атанасова от БНТ за филма й "Пришълците", който разказва защо са вредни т.нар. "инвазивни видове" на флората и фауната - нетипични за българската екосистема дървета, плевели, бозайници, насекоми, гъби и морски организми.

Т.нар. "пришълци" се смятат за една от най-големите съвременни заплахи за световното биоразнообразие, припомнят от БНТ. От близо 400 застрашени вида в Европа 110 може да изчезнат именно заради жестоката конкуренция и хищничеството на чужди животни, растения и насекоми. Нашествениците идват отдалеч, пренесени са от хората, или пътуват като "стопаджии" по вода, въздух и суша.

"Темата е доста далечна от масовия зрител, но пък  мисията на обществената медия е да информира. Заедно с режисьора Олег Ковачев, оператора Недялко Данов и монтажиста Цветослав Юруков се постарахме "Пришълците" да бъде едновременно забавен, научно подплатен и професионално представен филм", коментира Цветелина Атанасова след награждаването.

БНТ взе и още едно отличие в категорията - за репортажа на Мария Чернева "Една кръвна проба за алкохол - с различни резултати в четири лаборатории".