Победителите в журналистическата надпревара ще бъдат обявени на 30 октомври

Журналисти от 39 национални и регионални медии, както и автори на свободна практика, се състезават за наградите Mtel Media Masters 2014 в четвъртото издание на конкурса, който търси най-добрите постижения при отразяване на теми от всички области от нашия живот, повлияни от новите технологии, иновациите и науката.

До 30 септември, когато изтече срокът за участие, в Центъра за развитие на медиите (ЦРМ) и във фондация "Медийна демокрация" (ФМД) са постъпили общо 108 материала на 56 автори, които ще спорят в трите състезателни категории.

Кандидатурите са много качествени и се очертава оспорвано състезание, коментираха от неправителствените организации, които провеждат конкурса. Според тях журито ще бъде изненадано от разнообразието на гледни точки към темите.

Най-много журналистически материали са изпратили участниците в категория "Печатни медии" - 51. При "Информационни агенции и нови медии" се надпреварват 33 материала. Голяма е конкуренцията и в "Електронни медии", където най-добрият материал ще бъде определен измежду 24 кандидатури.

Журито на конкурса ще оценява журналистическите творби според няколко критерия: информативност, обективност, аналитичност, собствен стил, творчески и нестандартен подход към темата. 

В екипа от оценяващи са:

- журналистът и член на Управителния съвет на ЦРМ Весислава Антонова;
- посланикът на новите технологии на България към Европейската комисия Гергана Паси;
- ръководителят на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN доц. д-р Леандър Литов;
- директорът на Британския съвет у нас Любов Костова;
- разследващата журналистка Миролюба Бенатова;
- блогърът Никола Балов;
- изпълнителният директор на ФМД доц. д-р Орлин Спасов.

Победителите в трите категории ще бъдат оповестени на церемония на 30 октомври, чийто специален гост е невроложката от Оксфорд баронеса Сюзън Грийнфилд, която ще говори за това как новите технологии влияят върху човешкия мозък и го променят.