Фронтменът на "Ролинг стоунс" празнува на 26 юли своята 80-годишнина. Подбрахме десетина клипа от различните периоди в кариерата му, които доказват, както пее и самият той, че времето е на негова страна

След като "Бийтълс" прокарват пътя за "британското нашествие" в САЩ, "Ролинг стоунс" бързат да ги последват с турнета и тв участия.

Най-престижно тогава е да се появиш в "Шоуто на Ед Съливан" и от 1964-та до края на десетилетието групата се представя там всяка година с по няколко песни - кавъри и собствени парчета.

Водещият обаче бил убеден, че младият Мик и колегите му се явяват в студиото му некъпани. Джоан Ривърс свидетелства, че при четвъртото им гостуване Ед ги накарал да си измият косите преди ефир - и те се подчинили...

Видео: The Rolling Stones в шведска тройка

Предаванията с тях са издадени на DVD заедно с изпълненията на други звезди като Луис Армстронг и Ела Фицджералд. 

70-те години започват силно за "Стоунс", които съзряват в музикално отношение, но към края на десетилетието, с утвърждаването на пънка, Мик и компания са заклеймени като застаряващи милионери, неадекватни на съвременното звучене.

Джагър е на пианото в баладата Fool To Cry от албума Black and Blue (1976), а видеото е дело на Брайън Гауърс, заснел над 350 клипа със звезди като "Куин", Майкъл Джексън, Принс и Род Стюарт.

През 1981-ва Мик вече наближава 40-те, но демонстрира отлична кондиция в клипа Start Me Up, режисиран от Майкъл Линдзи-Хог, който е снимал Let It Be на "Бийтълс" и работи със "Стоунс" през периода 1967-82 г. 

Фронтменът се поддържа във форма още оттогава, а легендата разказва, че през 70-те е бил задържан от парижката полиция, докато правел редовния си няколкокилометров джогинг в Булонския лес.

Неговите добри навици се дължат и на баща му Джо, учител по физическо възпитание, който живя до 93-годишна възраст. Джагър-младши неведнъж е коментирал, че определено гените имат дял за дълголетието на сцената, но той също се грижи за своето телесно и душевно здраве.

Сингълът от албума Tattoo You е дело на тандема Джагър-Ричардс и е сред хитовете им, постигнали първо място в класациите.

В средата на 80-те Мик Джагър издава първия самостоятелни албуми и записва в дует с Дейвид Боуи друг хит от 1964-та - мотаунския Dancing In The Street.

Песента има голям успех като благотворителен сингъл покрай концертите "Лайв ейд", като част от кампанията на британските попзвезди за борба с глада в Африка.

Двамата снимат клипа в района на лондонските докове заедно с режисьора Дейвид Молет, работил многократно с "Ей Си/Ди Си", "Куин" и самия Боуи.

"Ролинг стоунс" остават на гребена на вълната и през последното десетилетие от ХХ век. Официалното видео към сингъла им Anybody Seen My Baby (1997 г.) е заснето от прочутия Сам Бейър, чието дело са култови клипове като Smells Like Teen Spirit на "Нирвана".

Видео: Кристен Стюарт в клип на "Ролинг стоунс"

Парчето е от албума Bridges To Babylon, а като нейни автори, освен Джагър и Ричардс, са вписани Кей Ди Ланг и Бен Минк - жест, който Мик и Кийт правят, защото техният припев напомня хита на Кей Ди Ланг Constant Craving, за който канадската певица е отличена с "Грами '93".

Разбира се, най-важната роля в клипа има младата Анджелина Джоли, която ходи по бельо из Ню Йорк.

През 2006 г. групата свири на многохилядни стадиони в турнето A Bigger Bang, спечелило над половин милиард долара - но изнася и два концерта пред по-малобройна публика в Ню Йорк.

Видео: Виж "Стоунс" пред милионна публика на плажа в Рио

Гиговете, за които на сцената към Мик се присъединяват Джак Уайт от "Уайт страйпс" и Кристина Агилера, са заснети от режисьора Мартин Скорсезе, а резултатът е документалният филм Shine a Light (2008).

Присъства и бившият американски президент Бил Клинтън, който празнува 60-годишнина и е поканил гостите си да чуят "Стоунс" - а приходите са предназначени за неговата фондация.

В навечерието на своята 55-годишнина "Ролинг стоунс" изнесоха и исторически гиг в Куба, увековечен в концертния филм "Луната на Хавана". Цялото им латиноамериканско турне от 2016 г. пък беше обобщено в документалния филм ¡Olé, Olé, Olé! A Trip Across Latin America.

Междувременно, след повече от десетилетие прекъсване, влязоха отново в студио, за да запишат своя 25-и студиен албум Blue & Lonesome, който за първи път съдържаше само кавъри - на блус парчета като Hate To See You Go.

През 2018 г. той им донесе едва третата награда "Грами" в тяхната 56-годишна кариера - в категорията за традиционен блус албум. 

Същото лято, в навечерието на 75-годишния му юбилей, групата приключи своята европейска обиколка под наслов No Filter Tour, започнала през септември 2017 в Хамбург и продължила 10 месеца.