Милиардерът и бивш съветник на президента Тръмп призовава губернаторите на САЩ за въвеждане на контрол, преди да е станало късно

Изкуственият интелект може да се превърне в сериозна опасност за човечеството. За това е предупредил главния изпълнителен директор на "Тесла" Илън Мъск на среща с американски губернатори, съобщава БНТ. 

Милиардерът, който доскоро беше съветник на президента Тръмп, призовал за създаването на регулаторен орган, който да следи развитието на тази сфера.

Смятан за един от визионерите на бъдещето, Илън Мъск обикновено е свързван с най- дръзките мечти на хората. Този път обаче той говорил за опасностите от усъвършенстването на изкуствения интелект.

Виж още: До 39 години роботите ще се изравнят по брой с хората

"Това, което ще се случи, е че роботите ще са в състояние да правят всичко по-добре от нас. Имам предвид буквално всички нас", заявява Мъск.

Мъск очертава мрачни сценарии, според които роботите ще са в състояние да отнемат работните места на хората. Според него, далеч по-страшното е, че мрежа, притежаваща интелигентност, може да предизвика дори война. А светът е стигнал твърде далеч в пристрастяването към технологиите.

Виж още: Илон Мъск: Бъдещето на човека може да включва сливане с машините

"Лудост е, че днес доста удобно живеем в свят, който Джордж Оруел е смятал за крайно безумен. Всички носим телефон с микрофон, който може да бъде включен буквално във всеки един момент, без да разберем, с джипиес, който знае местонахождението ни, с камера и с всичките ни лични данни. И правим това на драго сърце, има нещо налудничаво в това", заявява още Мъск.

Създателят на "Тесла" и "Спейс Екс" и преди е определял изкуствения интелект като екзистенциална заплаха. Този път настоя пред американските губернатори да създадат възможности за контрол върху развиващата се с бясно темпо сфера, преди да е твърде късно.

Източник: БНТ