Според президента на КНСБ работодателите вече разбират, че трябва да вдигат заплати, тъй като пазарът на труда у нас е дефицитен и липсват качествени кадри

Пазарът на труда в България е дефицитен, вече няма никакви кадри и диктува вдигане на доходите. Статистиката показва, че през миналата година има 10% вдигане на заплатите, което показва, че част от работодателите вече разбират тази необходимост. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Би Ти Ви.

В Румъния и Сърбия средната заплата е с около 1/3 по-висока от тази у нас, Македония е с над 15% напред и само Албания е зад нас по доходи на Балканите, допълни Димитров. 

Той уточни, че миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и ако инвестират 20% от тях в кадрите си, заплатите на служителите им ще скочат средно с по 100 лева. 

Според него лансираното от вицепремиера Валери Симеонов премахване на добавката за стаж е "претоплена манджа", чието евентуално приемане е изключително опасно, защото би премахнало единствения останал автоматичен механизъм за вдигане на доходите. Такъв тип бонуси има в големи компании в ред западни страни, посочва Димитров.

В отговор на довода, че не винаги тези с повече стаж са по-добри специалисти, той зададе въпроса: 

"Искате ли да Ви оперира млад студент, който сега е завършил, или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси."

В тази връзка президентът на КНСБ се обяви за минимална заплата от 700 лв. за висшистите, работещи по специалността си.

Той цитира данни според които за 17 години 906 хил. българи са заминали в чужбина без перспектива за връщане. Според него 1000 евро заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия към момента получават приблизително двойно повече.

Междувременно според изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев премахването на добавката за стаж няма да има ефект върху сегашните заплати.

"Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби", коментира Данев. 

По думите му България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове.

Той обаче беше контриран от Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", който напомни, че щом гледаме Европа, трябва да започнем от заплатите, които да достигнат европейски вид, и едва след това да правим каквито и да е други промени.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия