Само за последните две десетилетия са изчезнали 10% от площите с дива природа

Всички сме гледали онези фантастични филми за бъдещето, в които човечеството живее в огромни бетонни градове, а дивата природа сякаш е изчезнала. Е, това може да не е само фантастика, а част от бъдещето, което предстои на Земята. 

Нов научен доклад предупреждава за все по-тревожно намаляване на дивата природа в глобален мащаб. За последните две десетилетия са изчезнали около 10% от дивите и непокътнати региони - с площ, равняваща се два пъти на размера на Аляска, пише агенция "Ройтерс".

Проучването, публикувано в сп. Current Biology в края на тази седмица, е най-новото изследване, което документира въздействието на човешките дейности, засягащи климата, ландшафта, океаните, природните ресурси и дивата природа в глобален мащаб.

Виж още: Порното ще спаси китовете

Най-засегнатите континенти са Южна Америка, който губи 30% от дивата си природа в този период, и Африка, който е загубил 14%. Основните причини за унищожаване на дивата природа в глобален мащаб са селското стопанство, дърводобивът и минната дейност.

Учените са картографирали зоните с дива природа по света, с изключение на Антарктида, и са сравнили резултатите си с идентична карта от 1993 г., която използва същите методи. 

Изследването констатира, че в цял свят са останали малко над 30 млн. кв. км дива природа - с биологично и екологично непокътнати региони, без съществена човешка намеса. От изчисленията през 1993 г. насам 3,3 млн. кв. км от дивата природа са изчезнали, установяват учените.

Изследователите определят тези загуби като "невероятно тъжна" тенденция, защото тези девствени места няма да могат да бъдат компенсирани или възстановени. Веднъж изчезнали, липсата на тези диви региони ще има шокиращи последици за биоразнообразието, за промените в климата и за биологичното разнообразие на цялата планета, изтъква ръководителят на екипа Джеймс Уотсън от университета на Куинсланд в Австралия.

Виж още: Екологичният дълг на Земята, или Как изчезват и "възобновяемите" ресурси

Според Уотсън около 1/4 от земната повърхност на планетата остава дива. Това са основно територии в централната част на Африка, района на Амазонка, Северна Австралия, САЩ, Канада и Русия. 

Трябва да съсредоточим усилията си върху качеството на местообитания и поддържането на някои места на Земята, които са до голяма степен недокоснати от нас, хората, коментира още изследователят. 

Източник: Ройтерс, "Дневник"