Повечето български студенти, завършили в чужбина, остават там заради нивата на заплащане

В България хората, завършили магистърската степен, печелят средно за година между 60 хил. до 80 хил. евро повече спрямо тази на човек със средно образование.

Това заяви вчера шефът на програма "Образователни политики" към "Отворено общество" Боян Захариев при представяне на резултати от проучване в областта на висшето бизнес образование.

Бизнес магистратура, но в чужбина

Според техните данни 65% от българските студенти, завършили бакалавър, желаят да придобият бизнес магистърска степен, но в чужбина, като най-предпочитаните дестинации за това са Великобритания, Холандия и САЩ.

Друг интересен факт е, че 60% от студентите остават да учат в България, а завършилите в чужбина не се връщат, "защото чисто икономически инвестицията на ученето в чужбина трудно може да се изплати при българските нива на заплащане", допълни Боян Захариев.

Най-желани и най-нежелани специалности 

Виж още: Успехът им отива

Най-желани за следване са мениджмънт и организация, маркетинг и комуникация, туризъм и право. 

Коренно противоположно е положението с точните науки, инженерство и информационни технологии, като въпреки че в световен мащаб те са на второ място сред най-желаните специалности, в България искащите да учат в подобно направление са най-малко като брой.

Източник: "24 часа"