Каква роля играят различните представители на животинското царство в българските легенди

Хората и животните са съжителствали заедно сред природата още от самата си поява. И въпреки че човекът се е наложил като доминиращото създание на планетата, животинският свят винаги е стоял близо. Толкова близо, че да влезе в митологията и вярванията на различните народи. 

В българския фолклор животните играят сериозна роля. Те са носители на дивото, на природата и на онази част от живота, която човекът е загърбил, но все още му помага. Как обаче се тълкуват различните животни в народните вярвания? 

Мечка

Според народните вярвания у нас, мечката може да предпазва от болести. Затова тя е сред почитаните животни, символ на плодородие и майчинска грижа. Вярва се, че ако се изгори косъм от мечка и с него се прикади човек, който се е разболял след силна уплаха, той непременно ще оздравее. 

Някога хората са вярвали, че да те гази мечка (да се разходи върху гърба ти) има лечебна сила. Затова болните са търсели мечка, която да ги прескочи или дори да стъпи върху тях. Заради своите лечителски и предпазващи способности, мечката не е сред животните, които се убиват при лов, с изключение на стръвниците, които нападат животни и дори хора. 

Мечката е героиня в много приказни сюжети. Понякога тя се омъжва за момък и двамата заживяват в гората. Познат е и мотивът за различни облози, които мъж сключва с мечка.

Виж още: Кой е Боян Магесника

Лисица

Лисицата, наричана в приказките Кума Лиса, е символ на хитрост и измамничество. "Хитър като лисица" в разбиранията на народа ни означава по-скоро лукав човек, на когото не бива да се доверяваш. В народните приказки лисицата мами всички животни в гората, преструва се на умряла, за да краде, успява да надвие с хитрост дори човека. Въпреки славата на отмъстително и коварно животно, се вярва, че лисицата понякога носи късмет. 

Според поверието, ако лисица пресече пътя на човек, той ще успее в работата, за която е тръгнал. Особено, ако някой отива в съда като обвиняем.

Елен 

Еленът е сред най-красивите горски животни. Той обитава високи и труднодостъпни планински области и по тази причина в миналото са го смятали за специално животно - посредник между горния и долния свят. Често в легендите се разказва как самодиви яздят елени. Заради това еленът се смята за свещено животни, и носи зла съдба да го убиеш, като само болярите можели да си позволят да ходят на лов за тях. 

Някога се е вярвало, че появата на елен може да предпази хората зли горски духове. Той бил символ и на справедливите и добрите, тъй като отивал само в онези кошари, в които хората били добри и не се докосвали до нищо чуждо. Вярва се, че роговете на елена имат магическа сила, предпазват от зли духове, лекуват и дават смелост на този, който ги носи или пие отвара от настъргани еленски рога.

Орел

Според народните поверия това е единствното животно, което може да преминава между световете. Той е символ на безсмъртието, тъй като според вярванията той се къпе в езеро с жива вода и се подмладява. Да убише орел или да разрушиш гнездото му се смята, че носи огромно нещастие не само за този, който го е извършил, но и за всички наоколо. Орелът носи със себе си и градоносните облаци и бурите.

Виж още: Кои български имена се закрилят от самодиви

Змия

За змията се смята, че е дух, който е и добър, и лош. Тя може да бъде пазач на домашното огнище, да охранява границите на землените владения и да цери пострадали, но също така е и хитро, коварно и смъртоносно същество, което пази в себе си дълбоки знания.

Змията се бои от огън и от леска. Лесковите пръчки имат силата да убият змия само с един удар.

Смята се още, че змията е стопанин и на заровени съкровища и всички змии от даден район носят на змийския цар си богатства, които той събира и пази. Самият змийски цар е огромна змия, дебела колкото бор, с криле и голяма глава, а под езика си държи магичен пръстен с необикновена сила - който го вземе, ще получи каквото пожелае. 

Таралеж

Според поверията таралежът е най-старото животно на света, а оттам и най-мъдро и умно. Той пасе трева, която го подмладява. Смърт може да му донесе само човек или орел. Вярва се, че таралежите много обичат музиката и щом някой овчар засвири, таралежът се откривал, издавал главата си и слушал с внимание.

В народната медицина се смята, че месото на таралежа помага при всякакви вътрешни и подкожни болести. 

Виж още: Знаем ли традициите за Бъдни вечер?

Кон

Конете са неделима част от народните легенди. Те са най-верният приятел на юнаците и могат да предусещат злите духов и да предстазват нещастия. 

Вълк

Кръвожадно създание, което обаче може и да помага на хората. Той е силен дух и пази от вампири, тъй като е най-големият им враг. Също така обаче вълкът е приеман и като особено опасно, демонично животно, символизиращо злите, заплашващи хората, сили. В народните приказки обаче често се среща и като отрицателен, глуповат герой, който въпреки силата и кръвожадността си, често е надхитрян от по-малки и по-слаби животни.