Изпитвали ли сте неприятното чувство да осъзнаете, че е понеделник сутрин?

Изпитвали ли сте неприятното чувство да осъзнаете, че е понеделник сутрин? Че цяла нова работна седмица предстои пред вас и още цели пет дни ще бъдете напълно лишени от свободно време и любимите си занимания?

Ето 10 факта за първия ден от седмицата, които могат да помогнат на настроението ви в такъв момент.

1. Проучване, направено през 2011 г., е установило, че средно човек става от леглото за около 34 минути в понеделник сутрин. За сравнение - в другите дни 22 минути са му достатъчни.

2. Понеделник е единственият ден от седмицата, когато е по-вероятно фондовият пазар в САЩ да отбележи спад след покачване.

3. Като цяло понеделник е най-малко дъждовният ден от седмицата - вероятно в резултат на изкуственото замърсяване, валежите се засилват след уикенда.

4. Понеделник е единственият ден от седмицата, който (на английски език) е анаграма на една-единствена дума: "Динамо". Monday - dynamo.

5. Хората пазаруват онлайн повече в понеделник, отколкото го правят през всеки друг ден от седмицата.

6. Според проучване от Мармит през 2011 г. средностатистическият човек във Великобритания не се усмихва в понеделник преди 11,16 ч.

7. Песента на Боб Гелдоф "Не обичам понеделниците" е написана, след като музикантът прочел, че поредната масова убийца в САЩ, тийнейджърка, открила стрелба, защото не харесвала понеделниците.

Виж още: Manic Monday и още седем песни за понеделника

8. Английската дума "Понеделник" (Monday) е жаргонен термин за голям, тежък ковашки чук.

9. Единственият филм с думата понеделник в заглавието си, спечелил "Оскар", е "Затворени понеделници" (Closed Mondays), който бе избран за най-добър анимационен късометражен филм през 1974-та.

10. През 2012 г. имаше 53 понеделника. Следващият път, когато това ще се случи, ще бъде през 2018 г.

Източник: 10te.bg