Няколко забележителни личности, оставили ярка следа в историята, които вероятно са страдали от шизофрения

Шизофренията (на гръцки: σχιζοφρένεια - разстройство на диафрагмата, тъй като в миналото се смятало, че душата се помещава в диафрагмата) е психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции.

Заболяването се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности или дезорганизираност на говора и мисленето.

Понякога обаче гениалността спада към проявите на болестта.

Ето няколко забележителни личности, оставили ярка следа в историята, които вероятно са страдали от шизофрения.

Филип Дик
  Filip dik

Това е авторът на романа "Сънуват ли андроидите електрически овце?" и ако това заглавие не ви говори нищо, вероятно сте гледали "Блейд рънър" (букв. "Бегач по ръба на острието"), а също "Специален доклад" с Том Круз и "Зов за завръщане" с Арнолд Шварценегер - те са снимани по негови романи.

Приживе Дик се е опитвал да продаде творбите си на холивудските студии без успех, но е съзнавал потенциала им. Животът му е низ от провалени бракове, медикаментозни зависимости и писане за евтини издания за научна фантастика. Отворете коя да е от книгите му и странният и вълнуващ свят на Дик ще ви завладее и ще остави дълги следи в съзнанието ви.

Винсент Ван Гог
Vinsent van gog
Днес картините му се продават за милиони на търгове, но приживе не е продал и едно от платната си. На Ван Гог се приписват най-различни заболявания и симптоми - от епилепсия до синестезия (объкване на сетивата), като се мине през абсентизъм.

Смята се също така, че е творил най-плодотворно по време на шизофренични припадъци, когато е рисувал по няколко картини на ден и не е могъл да спи по цели седмици.

Фридрих Ницше
Fridrih nitsshe
Според повечето изследователи известният философ е имал страховито звучащата диагноза "ядрено мозаична шизофрения", чийто най-ярък симптом е манията за величие. Възможно е шизофренията на Ницше да има дял в изковаването на образа на свръхчовека.

Николай Василиевич Гогол
Gogol
Откъде да започнем? Според изследователите Гогол е бил импотентен, страдал е от различни психози и клаустрофобия, а в добавка - и шизофрения. Гогол често е имал звукови и зрителни халюцинации и на тяхна основа е създал някои от най-известните си произведения.

Апатията и депресията се сменяли с периоди на свръхактивност и вдъхновение. Писателят твърдял, че органите в тялото му не са си на местата или менят положението си.

Исак Нютон
Sar isak nyuton
Предполага се, че гениалният математик и физик е страдал от шизофрения и биполярно разстройство. Бил труден за общуване човек, чиито настроения се меняли непрекъснато.

Джон Наш
Dzhon nash
Джон Форбс Наш-младши е американски математик, който работи в полето на диференциалната геометрия и теорията на игрите. През 1994 г. получава Нобелова награда за принос в икономическата наука.

След блестящ старт на научната си кариера през 1957 г. Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възстановява 30 години по-късно. Загива при автомобилна катастрофа през 2015 г.

Филмът "Красив ум" с Ръсел Кроу е вдъхновен от живота му.

Салвадор Дали
Salvador dali

Ако манията за величие е неотделима част от шизофренията, Салвадор Дали определено е страдал от нея. Смята се, че тъкмо болестта стои зад странната сюрреалистична вселена, която създава с платната си.

Чарлз Доджсън
Luis karol

По-известен на широката публика като Луис Карол, авторът на "Алиса в страната на чудесата". Карол е британски писател, философ, математик, логик и фотограф. Променил е името си, защото не е искал да се представя като детски автор, тъй като е бил преподавател по математика в Оксфорд.

Мнозина го обвиняват в педофилия, заради засиления му интерес към дъщерите на неговия приятел Чарлс Лидл. Освен че пише за тях забавни истории, той ги снима. Вероятно няма да разберем дали тези обвинения имат основания, но е почти сигурно, че шизофренията е била двигателят на неговите разностранни творчески прояви.

Източник: Културология.ру