Мисля, че моето присъствие е по-силно от лицето ми, казва първият азиатски модел, влязъл в топ 5 на най-скъпоплатените манекенки

Кариерата й започва, когато изпраща свои снимки на онлайн конкурс, за да спечели компютър - голямата награда. Тя печели доста повече от компютър.

Виж още: Манекенките, които печелят милиони

През 2013 г. сп. "Форбс" я класира сред петте най-скъпоплатени модели в света. Тя е и първият азиатски топмодел, участвал в ревю на "Виктория сикретс", а освен това е рекламно лице на "Есте Лаудер". Участва в кампаниите на водещи модни марки, а сп. Cut разговаря с нея за променящите се стандарти за красота.

- От шест години вие сте посланик на "Есте Лаудер" за Азиатския регион. Как се промени връзката ви с красотата за тези години? Промениха ли се представите за красота в Азия?

- Преди да стана модел, никога не съм смятала, че съм хубава. Мисля, че индивидуалността е това, което прави красотата ми различна, уникална. Преди години китайците смятаха за красиво да имаш големи очи, чипо носле и плътни устни. Аз имах същите представи като дете, гледайки разни филми.

Лиу Уен по бельо във фотосесия на "Ла Перла", заснета от фотографския тандем Мерт и Маркъс за сезона есен-зима 2014

Но с възрастта представите ми за красота се промениха. Красотата не е свързана само с външността. Тя расте с увереността и се променя така, както се променя и личността. Когато за първи път се озовах в Ню Йорк, всички казваха: "Изглеждаш толкова източно, очите ти са толкова различни". Просто не бяха виждали много азиатски модели.

Сега обаче те стават все повече и повече. Преди не ме снимаха с червено червило, понеже смятаха, че това не изглежда "азиатско". Но сега всички слагат червено червило на азиатските модели, понеже нашият тен е различен и то стои по различен начин. Азия обаче не е само червено.

- Казваш, че не се имаш за красива, но като модел ти всъщност олицетворяваш красотата....

- Аз продължавам да не се смятам за красива. Хората ме имат за сладка, понеже имам трапчинки и винаги се усмихвам. Но красотата е нещо различно. В Китай хората казват, че имам chi ze, което е нещо като аура, силно присъствие. То обаче не се отнася до външния вид. Свързано е с увереността, това, което те виждат.

Мисля, че моето присъствие е по-силно от лицето ми. То например не е традиционно. Аз имам малки очи и нямам характерния за азиатките двоен клепач. Но това е естествено и го приемам.

- И друг път сте казвали, че искате да промените стереотипите за азиатските жени, представата, че те са сладки, винаги усмихнати и покорни. Какви искате да бъдат следващите азиатски модели?

- Иска ми се хората да ни приемат каквито сме. Хората от бялата раса просто ни групират като "азиатки", но хората в Китай са различни, даже хората от различните градове не си приличат, те се различават точно така, както се различават корейците от японците например. Да, ние всички сме от Азия, но сме различни.

- Променят ли се представите за красота и онова, което азиатците смятат за красиво?

- Колкото повече виждаш нещо, толкова повече го харесваш. Да се върнем на "двойния клепач", преди нямаше много модели с тази характеристика. Не знаеха как да снимат и да гримират тези модели, но сега, когато когато те се появяват все по-често, хората го приемат като нещо нормално.

Красотата няма една-единствена форма или размер, тя живее в мнгообразието и колкото повече се представя това многообразие, толкова по-добре.

Лиу Уен (вляво), Карън Елсън и Лара Стоун на корица в италианския "Вог", който през октомври 2016 представя черно-бялата фотосесия на Петер Линдберг Walking

- Прилагате ли някакви специфично азиатски трикове, когато се грижите за кожата си?

- О, не мисля, че има някакви особени техники, които различават азиатската грижа за кожата. Мисля все пак, че нашите занимания са по-детайлни и леки. Всичко се прави на малки стъпки, а не наведнъж. Майка ми винаги ми казваше да ям много и различни супи. Ние имаме много рецепти за супа със свински крачета, които са богати на колаген, а той е полезен за кожата.

Аз не обичам студени напитки и никога не пия студена вода. В Америка винаги ти поднасят водата с лед, а аз винаги ги моля да ми донесат топла вода. Гледат ме сякаш не ми е добре.

Колкото до разликите между европейките и азиатките, мисля, че ние по-често си правим маски за лице. Аз използвам маски поне пет пъти седмично. Обичам ги - те са любимата ми част от заниманията с кожата.

Лиу Уен в първата си реклама на козметиката Estée Lauder - за колекцията Pure Color Metamorphosis, 2010 г.

Източник: Cut Magazine