Онлайн услугите на българските телевизии са по-използвани от торент тракерите "Замунда" и "Арена", показала проверка на "24 часа"

За пръв път от повече от десетилетие насам 2014 г. може и да не е годината на пирата, казва д-р Дейвид Прайс, ръководител на отдел за анализ на интернет пиратството в компанията NetNames, пред онлайн изданието PC pro.

През ноември 2013 той и колегите му са отчели 20% спад в трафика на торенти в САЩ спрямо предходната половин година. Ситуацията е сходна и във Великобритания, а и у нас, тъй като родните телевизии и сайтове за видеосподеляне бият "Замунда" и "Арена", анализира в. "24 часа".

Броят на уникалните посетители на Pirate Bay пада от 5 млн. през 2012-я до едва 900 хил. в края на 2013 г. Спадът в трафика е огромен и за KickassTorrents. В някои европейски държави обаче двата сайта са блокирани от интернет доставчиците.

"Разбира се, има много проксита за водещите торент сайтове, с които да се заобиколи забраната. Отчитаме и сваленото през тях. Дори с проксита трафикът е спаднал с 20%", обяснява Прайс.

Виж още: Свалихте ли си "Непобедимите-3"? А сега си платете

Според Джим Килок, шеф на британски интернет доставчик, залезът на торентите се дължи на много по-достъпните и прилични легални онлайн услуги. Търговските услуги намалиха незаконното теглене, като предоставиха по-добър продукт, обяснява той.

Защо му е на човек да тегли музика от Pirate Bay -

много по-удобно тя да се слуша в Spotify, убеден е и Прайс. Услугата позволява на човек да се наслаждава на музика безплатно в интернет. Каталогът е изключително богат, като представя различните изпълнители с биография, албуми и най-слушани (най-известни) парчета.

Опцията "Открий" в "Спотифай" позволява на потребителите да слушат най-новото в музикалната индустрия, както и да откриват непознати за тях изпълнители, базирани на личните им изисквания.

Виж още: Криско не е най-пиратираният в света - те са!

Всичко това отсъства при торентите, напомня Прайс. Не само музикалната индустрия обаче е намерила

начин да се справи с пиратството

Нелегалното теглене на телевизионни продукции в САЩ е намаляло с цели 40%. Причината е сайтът "Нетфликс".

Компанията е един от най-големите доставчици на филми и сериали, достъпни по поръчка през интернет. В момента тя има 48 млн. клиенти по целия свят, като 15,7 млн. от тях са в САЩ.

Срещу 8 долара месечна такса абонатите могат да гледат неограничен брой видеа.

"Нетфликс" разбра, че хората теглят торенти, защото искат да гледат съдържание, което вече е било показано по телевизията. Затова качва всеки епизод на новите сериали в САЩ веднага след излъчването им - казва Килок и пита: Е, защо да тегля сериала, като вече го има съвсем легално?"

Не само най-новите серии обаче са причина

за популярността на "Нетфликс". Компанията поддържа и каталог на всички предишни епизоди. Ден преди премиерата на петия сезон от "В обувките на Сатаната" 50 000 души са изгледали всички 12 серии на четвъртия сезон.

Виж още: Най-сваляният сериал

Само преди две седмици "Нетфликс" се похвали и с ново сериозно постижение - за пръв път голяма филмова премиера ще се състои едновременно в киносалоните и в дигиталния каталог  на компанията. Става въпрос за продължението на класиката "Тигър и дракон", чиято премиера е в "Нетфликс" и IMAX на 28 август 2015 г.

Мишел Яо участва и в продължението на "Тигър и дракон", озаглавено "Зелената легенда", което обаче не е режисирано от Анг Лий. Снимка: Netflix

Това, което "Нетфликс" и "Спотифай" предлагат на потребителите, е много по-удобно от торентите в много области, смята Прайс. И дава пример:

"Напишете името на телевизонно предаване в "Нетфликс" (без значение дали ще го направите през телефона или на клавиатурата) и след секунди вече го гледате. Представете си обаче, че искате да изтеглите сериала "В обувките на Сатаната" от Pirate Bay.

Първо трябва да намерите прокси, с което да заобиколите забраната да влизате в сайта. Това е най-лесната част. След като напишете заглавието, в търсачката не ви излиза списък на прилежно подредени по сезони епизоди, а пълна бъркотия.

Ще ви отнеме поне пет минути

да намерите точно това, което търсите. Тепърва предстои да го изтеглите, а след всичките тези мъки да попаднете на серия с лошо качество си е направо убийствено."

Арън Пол и Брайън Кранстън в кадър от "В обувките на Сатаната" / Breaking Bad. Снимка: AMC

Торентите все пак имат едно голямо предимство, казва Килок. "Там човек може да намери абсолютно всичко. "Бийтълс" ги няма в "Спотифай", a "Човек от стомана" не е в каталога на "Нетфликс", те могат да се намерят платени. А нищо не бие безплатното”, смее се той.

Заради популярността на новите услуги обаче в последната година трафикът към най-известните торент сайтове - Pirate Bay, KickassTorrents и ExtraTorrent, продължава да се срива.

Pirate Bay започна 2013 г. като най-популярния торент сайт, припомня "24 часа". Бе 73-тият най-посещаван в Мрежата. Само за година обаче му се наложи да си смени името шест пъти и сега генерира под 1/5 от трафика, който създаваше през 2012 г.

Ситуацията у нас

Онлайн услугите на българските телевизии са по-използвани от торент тракерите "Замунда" и "Арена", показала проверката на "24 часа".

Епизодите от новия сезон на "ВИП брадър" например са изтеглени средно по 1200 пъти в двата пиратски сайта. В безплатната услуга на Нова телевизия Nova Play обаче са гледани поне по 20 хил. пъти. Подобно е съотношението и при музикалното шоу X-Factor.

Предаванията на Би Ти Ви пък изобщо ги няма в "Замунда" и "Арена". Те обаче могат да се намерят в онлайн платформата Voyo, която, за разлика от същата услуга на Нова, е платена - едногодишен абонамент струва 36 лева.

Българските музиканти убиха "Замунда", след като масово започнаха да си правят официални канали в сайтовете за видеосподеляне, където

сами качват най-новите си клипове

Много от българските филми са в пъти по-гледани в YouTube, отколкото са тегленията в "Замунда", но по нищо не личи да са качени в портала за видеообмен от официалните си собственици.

Виж още: Как да се грижим за старите филми

Превъзходството на торент тракерите е в американските филми и сериали. Тях обаче българският потребител няма къде да ги намери легално в онлайн пространството (освен във vbox7 - бел.ред.).

Източник: в. "24 часа"