По-съществено повишение ще има при реките в Южна България (Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска), Тунджа – в долното течение, Марица – в участъка след Първомай и Арда

В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден заради тежката обстановка в района. В община Севлиево продължава бедственото положение, информира БНР.

Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра.

Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на "Енерго-Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество десетки населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

Виж още: Първият сняг пак ни изненада

Без ток

16 хил. домакинства остават без ток заради снега. Трети ден над 50 населени места в общините Ловеч, Троян, Летница и Угърчин продължават да са без ток заради прекъснати електропроводи. Отменени са учебните занятия във всички училища в селата в община Троян.

Аварийните екипи на ЧЕЗ са възстановили електрозахранването в общините Мездра, Роман, Тетевен, София и Ботевград. Без ток все още са 5300 домакинства в Община Ловеч, 10 600 - в Община Троян и 390 – в Община Самоков.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че всички пътища в областта са проходими. Но все още е тежък проблемът с електроснабдяването. 38 селища в ловешко са без ток.

"Няма бедстващи хора на територията на Габровска област. В Община Севлиево все още има населени места, които са без ток. Въпреки това обстановката се стабилизира", заяви областният управител Лиляна Хранова.

Виж още: Бургас, Харманли, Габрово, Севлиево и община Баните в бедствено положение

Бургаска област

Ситуацията в Бургаска област се нормализира и бедственото положение се отменя, съобщи областният управител Павел Маринов. Започва оценка на щетите. Тя трябва да е готова до сряда.

В момента ситуацията в областта е спокойна. Дъждовете са спрели, водите спадат. Няма ток само в Синеморец и в Резово, няма вода в Маринка, Извор и Веселие. Работи се по възстановяване на водозахранването и пускането на тока в Синеморец и Резово. Нивото на река Велека е спаднало, мостът е проходим с дълбокогазещи машини.

Реката вече се е прибрала в коритото си. Дежурният в ситуационния център на агенция "Пътна инфраструктура" Денислав Пейчев потвърди, че пътят Ахтопол – Синеморец още е затворен. Той съобщи за "Хоризонт", че е затворен е Троянският проход, а в други проходи има ограничения.

Все още се работи от екипи на EVN на Ченгене скеле. Там има наводнен трансформатор, заради което е било прекъснато електрозахранването.

Язовирите се следят. Там, където има възникнали рискови ситуации, са взети мерки за допълнително укрепване. Сега състоянието вече е добро.

Освен пътят Царево – Синеморец, затворени са още Бургас – Средец – за автомобили над 5 тона, като в района между селата Черни връх и Константиново движението се извършва двупосочно в едната лента за движение заради откъснат участък от пътното платно в следствие на наводнението. Обходният маршрут за камионите е през селата Черни връх, Полски извор и Дебелт. Пътят Ясна поляна – Веселие също е затворен заради наводнен участък.

Летището и пристанището в Бургас са отворени

Пристанище Варна обаче остава затворено трети ден заради силния вятър, който достига до 13 метра в секунда. Летището работи нормално. От общината съобщават, че три училища – Математическата гимназия "Петър Берон", Основно училище "Захари Стоянов" и Средното общообразователно училище "Любен Каравелов" ще бъдат днес с намалени часове заради проблеми с парното, които ще бъдат отстранени до края на деня.

Ситуацията в Хасково

Осем тона нафта се е изляла по улиците на Хасково по време на пороя в събота, след като река Хасковска наводни котелното помещение на училище "Климент Охридски". От там горивото, заедно с водата, е заляло зеленчуковия пазар. Днес специализирана фирма ще извърши дезинфекция, но търговците ще трябва да изхвърлят негодната стока.

Продължава отводняването на наводнените сгради. След повече от 24-часов режим, вече е възстановено водоподаването във всички хасковски квартали. Заради наводнен трафопост без електричество остават около 20 домакинства от крайречния квартал на Хасково.

Няма бедстващи хора в страната

Главен инспектор Тошко Бързилов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от агенция "Фокус", заяви, че продължава работата на екипите за разчистване на пътища и наводнени домове.

На този етап екипите на пожарната извършват в помощ на гражданите съдействие по отношение на паднали дървета, отводняване на обекти, посочи той.

По данни на АПИ движението по магистралите е добро и са проходими.

Днес сняг ще превалява слабо в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат по-късно през деня.

Виж още: Обстановка след снеговалежа и дъждовете постепенно се нормализира