"Дойче веле" за един от символите на борбата срещу корупцията в Румъния, одобрена от Съвета на ЕС за бъдещ главен европейски прокурор, въпреки че управляващите в Букурещ всячески се опитваха да попречат на кандидатурата й

Бившата ръководителка на Румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е вече почти избрана за бъдещ главен европейски прокурор. Нейната кандидатура бе одобрена от Съвета на ЕС в Брюксел, информира Българската редакция на "Дойче веле".

Бъдещата европейска прокуратура ще заработи най-късно в началото на 2021 г. и първоначално ще се занимава само със разследването на злоупотреби с европейски пари. Общо 22 европейски държави са заявили, че ще участват в новата институция. От тях в четвъртък, 19 септември, в полза на кандидатурата на Кьовеши гласуваха 17. Румънската министър-председателка Виорика Дънчила до последно повтаряше, че страната й няма да подкрепи Кьовеши.

Кой се страхува от Кьовеши?

За нейните поддръжници в родината й Лаура Кьовеши е символ на независимото правосъдие. За управляващите в Букурещ обаче тя олицетворява образа на врага. Социалдемократическото правителство там положи немалко усилия, за да осуети номинирането ѝ като ръководител на бъдещата Европейска прокуратура. В продължение на години юристката беше острието на борбата срещу корупцията в Румъния. Като ръководителка на антикорупционната агенция в една страна, където политиката и бизнеса тясно се преплитат, тя си създаде мощни врагове.

Кьовеши обаче не се уплаши - под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици. Сред тях бе и партийният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който дълго време беше най-влиятелният човек в Румъния. От май т.г. Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.

Привържениците на Драгня в румънското правителство се опитаха по всякакъв начин да провалят кандидатурата на Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер изпрати в началото на годината писмо до европейските си колеги, в което обвиняваше Кьовеши в "злоупотреба със служебно положение". В него той твърдеше, че Кьовеши е сключила "таен и антидемократичен съюз" с румънските тайни служби, който напомнял за годините на комунистическата "Секуритате". Проправителствените медии пък обвиняваха Кьовеши, че е агент на ЦРУ и че била получила милионен подкуп по нелегални канали.

"Аз съм твърдоглава"

Самата Кьовеши казва, че винаги когато пусне румънската телевизия или разгърне някой румънски вестник, очаква да прочете за себе си "какви ли не мерзости". Тя се характеризира като "твърдоглава". След като бе уволнена от Румънската антикорупционна агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!".

Формално предстои още едно официално гласуване за утвърждаването на бъдещия европейски главен прокурор, но политически изборът на Лаура Кьовеши вече е "приключил", заяви един европейски дипломат. С оглед на това, че бъдещата европейска прокуратура ще разполага със значителни правомощия и на национално ниво, Кьовеши ще си остане трън в очите на румънското правителство.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"