Британският актьор си отиде от сърдечна и дихателна недостатъчност на 7 юни. Да си припомним някои от най-култовите му роли на екрана (видео)

Кристофър Лий, който бе едно от най-култовите имена в киното, си отиде броени дни след 93-тия си рожден ден. В миналото той се е превъплъщавал в популярни литературни герои като Дракула, Шерлок Холмс и създанието на д-р Франкенщайн, а на преклонна възраст се прочу като злия магьосник Саруман от "Властелинът на пръстените" и "Хобит".

Виж още: Дракула за малки и големи (видео)

Роден през 1922 г. в Лондон, той дебютира в киното на 26 и продължава да играе пред камерата и зад микрофона до смъртта си. Неговият специалитет са филмите на ужасите и фантастиката. Последно го гледахме във финала на трилогията "Хобит" - "Битката на петте армии" (2014).

Припомнете си 10 от най-известните му роли, сред които граф Дуку в "Междузвездни войни, епизод II: Клонираните атакуват" (2002), Мумията (1959) и злодея Франциско Скараманга в "Мъжът със златния пистолет" (1974) - филм 9 от поредицата за Джеймс Бонд.

Виж още: 10 малко известни факта за "Властелинът на пръстените"

Номер 1 е хорърът The Wicker Man / "Грешникът" от 1973-та, а приживе той лично се гордееше най-много с "Джина" (1998), биографичен филм за основателя на съвременен Пакистан Мохамед Али Джина.