Животните средно помнят по 27 секунди

Кучетата са едни от най-верните и послушни животни, когато са обучени добре, но въпреки това не винаги слушат стопаните си. Учените откриха причина затова.

Проблемът се крие в това, че за разлика от хората, животните не помнят конкретни събития за сметка на полезна информация, която може да помогне за оцеляването им, показва ново изследване на специалисти от университета в Стокхолм, пише "Дейли Мейл".

Кучето помни 2 минути, шимпанзето - 20 секунди

Учените са установили, че краткотрайната памет на кучето е само две минути. Което за животно е много, особено сравнени с шимпанзетата, които помнят дадено събитие в рамките на едва 20 секунди.

Специалистите са провели изследването си върху 25 животински вида от гълъби до делфини, като резултатите показват, животните имат краткосрочна памет и средно помнят около 27 секунди.

Проучването показва, че животните имат различни системи за памет, разделени в краткосрочната памет и специализирани спомени. В краткосрочната памет се съхранява информация за почти всичко, но информацията изчезва бързо.

Помни се това, което е важно

Животните имат различни специализирани спомени, които от една страна, може да съхранят само определен вид информация, но от друга страна информацията се съхранява за много по-дълго време.

Така например враните могат да помнят къде са скрили скритата си храна в продължение на месеци, защото това им помага да оцелеят. Друг спомен на птицата може да изчезне за минута. Според учените това е характерно за всичко животни, а различен е само човекът.