Топлото време обаче се отразява положително на потреблението, отчитат във Франция

Краят на декември обичайно е време за почивка и зимни спортове, но тази година времето не е на страната на туристите, а също и на хората, които разчитат да изкарат пари от зимния сезон, констатира БНТ.

Необичайно топлото време в Европа остави без сняг дори високопланинските курорти в Алпите. Въпреки че сезонът е открит, използваеми са едва половината от пистите, и то благодарение на изкуствения сняг, а там, където той не може да се задържи заради високите температури, лифтовете не работят.

Виж още: България е в топ 5 на ски-дестинациите в Европа

Някои туристи все пак намират как да запълнят времето си - ходят на басейн и СПА процедури, разхождат се, обикалят по магазините.

Необичайно топлото време е сигнал за много по-сериозен проблем: Тази година снежната покривка е четири пъти по-малко в сравнение с 2012 г., обяснява ученият Робърт Болонеси.

"Къде е снегът?",

пита се в репортаж и "Евронюз", като обяснява, че алпийските курорти вече изчисляват загубите от прекалено високите температури по Коледа. Подобна паника се случва все по-често през декември и разваля празниците както на любителите скиори, така и на бизнеса в зимните курорти.

По високите места имат някакъв сняг, но на по-ниска надморска височина се оплакват от липсата му.

В Шпицингзее, Германия, например са отворили само една писта и спасяват положението с изкуствен сняг. В Швейцария посрещат третия пореден коледен сезон с малко или никакъв снеговалеж и се стремят да предложат на скиорите алтернативи.

В Алп д'Юез, във Френските Алпи, също разчитат на машините за изкуствен сняг. Преди Коледа там бяха отворени 35 от общо над 120 писти. В южните части на Френските Алпи снежната покривка е с 80% под нормалното и някои курорти все още не са открили ски-сезона.

Виж още: Във Франция ни смятат за конкуренция в зимния туризъм

Във Франция отсъствието на сняг идва в най-неподходящото време, когато в резервациите за празниците вече се отчита 15-процентен спад, макар очакванията за новата година да са по-оптимистични, заключава "Евронюз" с уговорката, че в крайна сметка всичко зависи от това дали ще вали сняг.

У нас ски-сезонът в Банско беше открит на 12 декември, а седмица по-късно - в Боровец и Пампорово.

Но не само ски-курортите страдат от топлото време - в Москва, където основна атракция в навечерието на Нова година са ледените пързалки, вече изпитват ефекта от необичайно високите температури за сезона.

Същевременно в САЩ са в плен на зимата - близо 65 см снежна покривка се натрупа в някои райони на щата Вашингтон, а областта около езерото Тахо, на границата между Калифорния и Невада, също беше покрита със сняг.

Източник: БНТ, Евронюз