Пет начина да намалим консумацията на кофеин

Американската организация по кафето наскоро излезе с данни, според които то си остава най-популярния доставчик на кофеин в организма, но все повече млади хора се ориентират към чая като алтернатива. В САЩ всекидневно поне по едно кафе вече пият под 60%, сочи ново проучване.

Но знаете ли, че кофеинът всъщност е открит заради Гьоте. През 20-те години на XIX век поетът помолил приятеля си Рунге, химик, да открие коя от съставките на кафето го държи буден по цяла нощ, пише в аналите на Световната организация по кафето.

По-късно друг немец, търговецът Лудвиг Роселиус, заедно с екип учени прави друго епохално откритие - как да премахне кофеина от суровите кафеени зърна, след като при поредната доставка по море товарът се оказал навлажнен от солената морска вода...

Има поне пет начина да се преборите с пристрастеността си към кофеина:

1. Не си поставяйте краткосрочни цели: "От утре спирам!". По-добре започнете от другия месец. Внезапното прекратяване на изградения навик може да ви докара силно главоболие и сухота в устата.

Първата седмица премахвайте от менюто си по една чаша кофеинова напитка на ден. Ако и това ви се струва прекалено драстично, започнете да разреждате наполовина чашата кафе с декофеинизирано, съветват специалисти.

Виж още: Как да се отърсим от сутрешната раздразнителност

2. Възнаградете се за усилието в края на седмицата. Не обаче с 1,5 л кока-кола! Купете си ванилово мляко, свалете си новия албум на любим певец или отидете на масаж.

Най-голямото препятствие пред хората, които опитват да се разделят с вреден навик, е неспособността да контролират сами този процес. За да се придържате стриктно към намеренията си, включете ги във всекидневния си календар, като не забравяте да отбележите и напомняне за полагащата ви се награда по случай усърдието.

Виж още: Кофеинът засилва паметта

3. Далеч от очите, далеч от ума, казват хората. Скрийте кафето и другите му сродни напитки дори от себе си, за да намалите силата на изкушението. Ако от тази мярка страда цялото ви семейство, поне ги предупредете да не ви се набиват на очи. Качете джезвето за кафе на най-горната лавица, за да не можете да го стигате лесно, а бутилката с кола скрийте в килера.

Виж още: Истината за кафето

4. Намерете заместители. Вредният навик да злоупотребявате с кафето може да е по-скоро инерция на поведението. Може би част от деня ви преминава в разговори край кафемашината в службата или в барчето на приземния етаж, може и да умирате от скука на оперативки, събрания и пресконференции?

Добре, запазете навика си, но заменете напитката с билков чай, разтворим витамин или просто чаша минерална вода. Проверявайте съдържанието на опаковката за наличие на кофеин дори ако сте избрали иначе здравословния зелен чай. Някои натурални съставки също съдържат кофеин, но на етикета фигурират като "гуарана", казват експерти по храненето.

Други подходящи заместители на кафето и колата са горещата вода с лимон, портокаловият фреш или плодовият шейк, защото ароматът на плодове и цитруси потиска желанието да изпиете глътка димящо ароматно кафе.

Виж още: Как да се заредим с енергия за работа

5. Най-сигурно е заедно с кафето да откажете и цигарите. Ако все пак се изкушавате да посегнете към каната с кафе, си кажете: "След 10 минути ще съжалявам за това".

Виж още: Черен чай за подмладяване, тонус и намаляване на стреса