Във "В" група и в катастрофално положение - по това си приличат енергетиката и ЦСКА, коментира предприемачът по темата "Мисия невъзможна ли е правенето на бизнес в България?"

Има три големи проблема - енергетиката, излизането от проблемите с КТБ и здравеопазването. Докато не се решат, България няма да може да се развива нормално.

Този коментар направи в сутрешния блок на Би Ти Ви бизнесменът Красимир Стойчев. По думите му българската енергетика е като футболния клуб ЦСКА - във "В" група и в катастрофално положение.

Мнението му е, че Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) трябва да бъдат фалирани, а изграждането на енергийната система да започне на чисто. Колкото до КТБ, случаят според него е много прост:

Собственикът и акционерите на банката са злоупотребили с парите на вложителите

Цветан Василев може и да е бил изтъкан от добри намерения, но действията, които е извършил, се правят от рискови инвестиционни фондове, а не от банка, обясни първият собственик на "Мобилтел".

"Да не съм луд да влагам в КТБ, кой нормален човек би вложил там. Да вложиш до 100 хил. евро е ясно - няма риск. Но няма банка в България, която да може да дава 10% лихва", коментира той на въпрос дали е слагал парите си там.

Отговорността на ръководството на надзора е голяма, но той е независим и не можете да се карате дори на шефа на БНБ, посочи Стойчев. Според него за да се случи това с КТБ, на много нива

всички в държавата са спали, съзнателно или несъзнателно

"Чудили сме се с мои познати откъде Цецо Василев има тези пари. Ами просто човекът е взел парите от вложителите и ги е похарчил - макар да не сме допускали, че той може да го направи", коментира предприемачът, който обмисля следващата си бизнес идея - но не разкри подробности за нея.

Темата на разговора с него беше "Мисия невъзможна ли е правенето на бизнес в България?" и гостът в студиото беше категоричен, че страната все пак предоставя и добри условия за бизнеса, като даде за пример данъчната политика. Той похвали и премиера Бойко Борисов, защото разсъждавал като бизнесмен и е

единственият министър-председател, който е управлявал фирма

Според него проблемът е именно в това, че страната се управлява от хора, които не разбират. Не е трудно да се управлява България, но трябва да се прави като стопанин, коментира Стойчев.

"Бизнесът е риск. Не смятам, че всеки, който започва бизнес, трябва да оцелее и да бъде жив и здрав. Напротив - това е битка. Бизнесът е една голяма битка и оцеляват само най-силните, най-умните, най-издръжливите. Другите се хващат някъде на заплата", смята той.

 

Източник: Би Ти Ви