Какво установи проверката на МВР за постингите в социалните мрежи относно предполагаеми отвличания на деца с бял бус

Специализираният сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП извърши спешна проверка за установяване на истинността на постинги във "Фейсбук" и "Туитър" за предполагаем бял автобус, който "отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи". Установено е, че те не са достоверни и гражданите в тези райони могат да бъдат спокойни, съобщиха от МВР.

След началото на проверката в първите дни на август вече са налице и опровержения, че в разпространената публикация няма нищо вярно. Част от споделянията вече са изтрити, дори са публикувани и извинения за внесения смут в обществото, тъй като авторите са осъзнали, че били подведени.

Текстовете и коментарите предупреждават за предполагаема група, която "отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи". Постингите са визуализирани със снимка на бял бус с регистрационна табела от област Разград, а на някои са добавени и снимки на мъже.

Информацията се разпространява лавинообразно у нас в дните между 30 юли и 1 август, но всъщност първата публикация във "Фейсбук" на белия разградски бус, съдържаща информация за отвличания на деца, датира още от началото на май 2014.

Неин автор е чуждестранен гражданин, живеещ в Германия. Същото съобщение е копирано и в "Туитър", отново под чуждестранни имена. Появява се и колаж, на който до белия бус е монтирана свалена от интернет снимка от войната в Ливан.

Проверката на МВР показала, че собственик на буса с разградска регистрация е български гражданин, който има и адресна регистрация в чужбина. Към момента мъжът не се намира на територията на България и по информация на роднините му работи в Германия. По данни на Гранична полиция бусът е напуснал територията на страната още през 2012 г.

По-рано тази година, на 5 юни, по идентичен начин в социалните медии се разпространява информация с твърдения, че в района на Вълчедръм са намерени телата на две малки деца с липсващи органи. И тази публикация е с невярно съдържание и цели единствено всяване на смут в обществото, категорични са от МВР.

Виж още: Деца получават съобщения със смъртни заплахи

Източник: Пресцентър МВР