В политиката, бизнеса или шоубизнеса трябва да търсим подобна личност с неудържима харизма, която печели народния вот срещу елита?

Кой е българският Доналд Тръмп - този въпрос стана актуален покрай риалити шоуто "Звездни стажанти", което тръгва у нас по Нова в средата на март. За неговото място, което заради кандидатпрезидентската кампания в САЩ беше заето от Арнолд Шварценегер, в българската версия е ангажиран хотелиерът Стефан Шарлопов. 

Предприемач, шоумен и политик, който печели народния вот независимо от атаките на своите опоненти, чужд на парламентарните игри и държавния елит, тази седмица Доналд провъзгласи от Лас Вегас третата си победа на първичните избори - в щата Невада, и вече е фаворит за номинацията на Републиканската партия. 

Ако пренебрегнем факта, че Доналд е милиардер, подобен образ лесно може да бъде открит и на българската сцена. Но дали бизнесменът, избран да ръководи звездните стажанти, е най-близкият му еквивалент?

Бойко Борисов е първото име, с което ни хрумва да го сравняваме. Той не е бил водещ на тв шоу, но се е снимал в клип на "Каризма" и е позирал гол до кръста във фитнеса пред агенция "Ройтерс". В политиката влиза директно от охранителния бизнес през 2001-ва, когато е назначен за главен секретар на МВР от премиера Симеон Сакскобургготски, чийто дългогодишен бодигард е при визитите му у нас.

Среднощните акции му носят популярност и медийна слава, които той трансформира в гласове на изборите - първо за кмет на София, а след това и за Народно събрание... Днес лидерът на ГЕРБ е победител във всеки вот и лидер в рейтингите.

Слави Трифонов няма такъв път във властта за разлика от свои колеги като Любен Дилов-син (движение "Гергьовден") и Росен Петров ("България без цензура"), които бяха избрани за депутати. Един от най-дългогодишните водещи в частен ефир обаче разполага с безпрецедентна трибуна в продължение на час всяка делнична вечер и по обед, когато вървят повторенията на "Шоуто на Слави".

Политическа позиция е заемал неведнъж, последно с подписката за референдум, внесена неотдавна в Народното събрание. Най-много би му отивал президентският пост, за който го "кандидатират" постоянно. Казват, че има деспотичен характер, което още повече го доближава до имиджа на Тръмп, но същевременно е отговорен бизнесмен, отстояващ интересите на целия си екип, и продуцент на успешни изпълнители като малката Крисия.

Димитър Ковачев-Фънки не е в политиката, но е един от шефовете на "София мюзик ентърпрайзис" - българския промоутър, който вече 20 години организира у нас концерти на най-големите музикални звезди в света. Откакто влезе в журито на "Мюзик айдъл", той е лошото момче на съдийската маса и в други риалити формати като "Музикална академия" и "Като две капки вода".

Влизал е дори в Къщата на "ВИП брадър", където става вицешампион. Той обаче е възпитаник на Музикалната академия (също като Слави) и рокмузикант, чието предпочитано сценично облекло са нощниците и кубинките, така че не си го представяме в костюм, камо ли с вратовръзка. Само времето ще покаже дали бъдещето му ще остане ограничено в бизнеса и шоубизнеса...

Стефан Шарлопов е българският Доналд Тръмп в "Звездни стажанти", където от т.нар. "Бос" се иска да е силен авторитет, който да респектира звездите, но в същото  време да ги нахъсва, и да е пример за успял човек с чисто минало, чието име да не се свързва с никакви задкулисни игри, спечелени или загубени обществени поръчки.

Той беше представен вчера от продуцентите Радо Тушев и Нико Тупарев, който го определи като "истински българин, голям патриот, баща на пет деца, с твърди и ясни позиции, работлив, справедлив, авторитетен".

Българският Доналд Тръмп е Жорж Ганчев, категорични са обаче познавачи на родната политическа сцена от началото на прехода. През 1992-ра години лидерът на Бизнесблока, живял дълги години зад граница, осъществи невероятен пробив на президентските избори, като събра близо 1 млн. гласа. Като бивш спортист той вложи в политическите си изяви много от благородството, характерно за фехтовката, а изявите като певец с китара допринесоха за имиджа му на шоумен.

Тези дни Жорж се появи отново по телевизията и декларира, че би се кандидатирал отново за "Дондуков" 2, а за свой вицепрезидент е поканил ген. Шивиков, който беше независим кандидат за кмет на Пловдив. Да поставиш крак във вратата означава да убедиш българския народ да измете тази политическа гмеж, която идва от улицата, която не е подготвена и изучена, обясни Ганчев пред Галя Щърбева и Лора Крумова в "Комбина" по Нова.

Партията на шоумена, роден като Георги Петрушев, обаче отдавна се разпадна, а това лято самият той навършва 77, което го прави по-възрастен и от Бърни Сандърс

Тръмп е неудържим, смятат анализатори, но предупреждават за опасностите в Белия дом да влезе неподготвен, нестабилен и некомпетентен човек с крайни възгледи. Засега обаче той печели, а като имаме предвид какви бели сториха последните президенти на САЩ на международната сцена, може би в Белият дом наистина има нужда от истински Бос. И тогава вероятно ще имаме шанс да станем свидетели на свършека на света...

Виж още: Тръмп: Путин е по-приятен човек от мен