Победителката от Евровизия 2014 се присъедини към списъка, в който са още Чарли Шийн, Фреди Мъркюри, Рок Хъдсън, Холи Джонсън, Артър Аш, Меджик Джонсън, Тони Ричардсън, Антъни Пъркинс, Рудолф Нуреев, Айзък Азимов...

Повече от четири десетилетия след появата на СПИН мнозина засегнати живеят години наред с вируса на ХИВ, но само през 2013 г. от съпътстващи заболявания са починали 1,5 млн. души по света. 

Виж още: Статистиката от 1 декември - Международния ден за борба с ХИВ / СПИН

Актьорът Рок Хъдсън и фронтменът на "Куин" Фреди Мъркюри са сред първите по-известни жертви на СПИН. Холивудският идол, партнирал на звезди като Елизабет Тейлър, а по-късно играл и в сериала "Династия", умира от съпътстващо заболяване в далечната 1985 г.

Шест години по-късно и рокпевецът разкрива, че е серопозитивен. При него вирусът води до СПИН и той умира от бронхопневмония през ноември 1991 г., а днес е герой на игрален филм за групата, кръстен на най-големия им хит - "Бохемска рапсодия".

Живот като ХИВ позитивни водят певците на други две култови групи от 80-те. Единият е 53-годишният Анди Бел от синтпоп дуото "Ирейжър", известно с хитове като Always (1994)...

... другият е певецът на "Франки гоуз ту Холивуд" Холи Джонсън, който е на 58 и има тази диагноза от 1991-ва.

Негов връстник - като възраст и вирусоносител - е баскетболната легенда Меджик Джонсън. Той дава изявление и прекратява кариерата си в НБА, но междувременно се превръща в един от най-влиятелните афроамерикански бизнесмени.

Не всички известни личности обаче правят своя ХИВ статус обществено достояние. Такъв е случая със знаменития пианист и шоумен Либерачи (игран от Майкъл Дъглас във филма на Стивън Содърбърг "Зад свещника: Моят живот с Либерачи"), което според критиците му го лишава от шанса да стане говорител и посланик на каузата за борба със СПИН.

Той изнася последния си концерт в края на 1986 г. и умира от пневмония няколко седмици по-късно, на 67. 

Актьорът Дани Пинтауро (42 г.) от хитовия в САЩ през 80-те ситком Who’s the Boss? (Кой е шефът?) пазеше диагнозата си в тайна в продължение на 12 години и се разкри като ХИВ позитивен едва през 2015-а в токшоуто на Опра Уинфри.

Същата година Чарли Шийн избра за самопризнанието си сутрешния блок на американската телевизия Ен Би Си. Името му влезе в обръщение по страниците на таблоидите дни по-рано, но особеното в случая е, че той е хетеросексуален - за разлика от повечето именити вирусоносители.

Правозащитници тогава заклеймиха предварителните вестникарски и онлайн публикации като "безотговорна журналистика", тъй като Шийн, първо, не е "спинозен", а и освен това в днешно време диагностицираните имат достъп до лечение, което намалява концентрацията на ХИВ вируса до практически неуловимо количество - а това означава, че заразата не може да се предаде.

Точно такъв е случаят с австрийската звезда от Евровизия 2014 Кончита Вурст (алтер его на 29-годишния Том Нойвирт). Докато подготвя нов албум с Виенския симфоничен оркестър, тя сподели в социалните мрежи, че е била заплашена с изнудване от свой бивш приятел, .

В обширен постинг в "Инстаграм" брадатата певица признава, че е пазила тайната заради семейството си. Това е въпрос, който засяга единствено потенциалните ми сексуални партньори, категорична е Кончита и обяснява как от години се лекува и поддържа състоянието си под контрол до степен, че не представлява опасност за хората, с които е във връзка.

Друг е въпросът доколко е правилно и морално да се разкрива ХИВ статусът на даден човек без неговото разрешение. Само във Великобритания например, по данни от 2015 г., с вируса живеят 100 хил. души.

Иначе в списъка на известните личности, починали от СПИН, е и режисьорът Тони Ричардсън, носител на "Оскар" за "Том Джоунс" (1963). През 60-те той е женен за актрисата Ванеса Редгрейв и става баща на дъщерите й Наташа и Джоли, но всъщност бил бисексуален и умира от усложнения на болестта през 1991-ва, също като Фреди.

Подобен е случаят и с актьора Антъни Пъркинс, изиграл главната роля в класическия филм на Алфред Хичкок "Психо" (1960). Диагностициран с ХИВ по време на снимките на "Психо-3", той си отива от пневмония на 60-годишна възраст.

Много хора смятат, че тази болест е Божие наказание, но според мен тя е изпратена на човечеството, за да ни научи как да обичаме ближните си, да ги разбираме и да проявяваме съчувствие един към друг, казва той в публично изявление преди кончината си.

"Искам да ви спася, преди да е станало твърде късно. Тук няма дискриминация, всички са застрашени" - с такова финално послание към феновете си се обръща и Изи-И (1963-1995), сочен за Кръстника на гангста-рапа.

Той напуска този свят месец след диагностицирането си, когато отива в болница, мислейки, че страда от астма. Като причина за заболяването при него се сочи безразборният секс, който го води и до бащинството на седем деца от шест различни партньорки.

В бизнессредите най-известната жертва на СПИН е бившият вицепрезидент на руската петролна компания "Юкос" Василий Алексанян, който умира през 2011 г. едва 39-годишен. Според неговия шеф Михаил Ходорковски съратникът му се е заразил при кръвопреливане, още преди арестуването им.

При преливане на кръв по време на сърдечна операция се заразява и първият афроамерикански топтенисист - Артър Аш. Той умира от пневмония през 1993-та, но още приживе основава фондация за борба със СПИН.

При поставяне на троен байпас ХИВ вирусът преминава и в кръвта на писателя фантаст Айзък Азимов, който почива от бъбречна недостатъчност през 1992-ра. Истината за смъртта му е разкрита едва десетилетие по-късно от неговата втора съпруга Джанет, която обяснява, че лекарите го посъветвали да не афишира болестта заради опасения, че предразсъдъците в обществото по това време ще засегнат и близките му.

Серопозитивна се оказа и певицата Надя Бенаиса, колежка на съдийката в X-Factor Люси Дяковска от германската попгрупа "Ноу ейнджълс". Преди няколко години тя беше подведена под съдебна отговорност, след като призна, че е правила секс без презерватив с трима мъже, без да ги уведоми, че е ХИВ позитивна, а един от партньорите й през 2004-та се е заразил. 

Няма как да не споменем и Рудолф Нуреев е една от легендите на руския балет, които емигрират от Съветския съюз. Той напуска родината си още през 1961-ва, когато забягва във Франция. Голямата му любов е датският танцьор Ерик Брун, с когото имат дългогодишна връзка - до смъртта му през 1986 г.

Самият Нуреев научава, че е ХИВ позитивен още през 1984-та, но не разгласява диагнозата си приживе, тъй като според "Ню Йорк таймс" се опасява, че това ще сложи спирачки на кариерата му и държави като САЩ няма да го пускат на своя територия.

Българският пърформанс артист с международна известност Иво Димчев, чийто нов спектакъл Avoiding deLIFEath е в програмата на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" (20-30 април), издава този месец автобиографичната книга "ХИВ + KISS", за да разкаже своята лична история с вирусa на СПИН от моментa на заразяването си през 2008 г. - и се надява по този начин да помогне на много българи, живеещи с вируса.

Сред малкото известни жени, починали от СПИН, е "първият супермодел в света" Джия Каранджи, чиято роля в биографичния филм "Джия" (1998) се изпълнява от младата Анджелина Джоли. Лесбийка, но прихванала ХИВ при инжектиране с наркотици, красавицата умира едва на 26.