Mozart in the Jungle, който донесе "Златен глобус" и на главния си актьор Гаел Гарсия Бернал, замества рокендрола от израза "секс, наркотици и..." с класическа музика

Mozart in the Jungle / "Моцарт в джунглата" беше провъзгласен за най-добър комедиен сериал на наградите "Златен глобус 2016" в конкуренция с Casual, "Оранжевото е новото черно", "Силициевата долина", "Вице" и друга хитова продукция на "Амазон" - Transparent.

Негови създатели са Роман Копола (син на Франсис Форд), Алекс Тимбърс и Джейсън Шуорцман, който участва и като актьор. Режисьор е Пол Уайц, работил с брат си Крис по комедии като "Американски пай" и "Маркъс". На 73-тите награди "Златен глобус" номинация имаше и филмът му Grandma / "Баба", в лицето на актрисата Лили Томлин.

Половинчасовите епизоди на поредицата, чийто втори сезон се появи онлайн в края на декември, проследяват опитите на музикантите от един нюйоркски симфоничен оркестър да съхранят своето изкуство в епохата на стрийминг платформи като "Спотифай".

С тази задача се е заел новият им диригент - младият Родриго (Гаел Гарсия Бернал, също със "Златен глобус" за най-добра комедийна роля), който дава шанс за изява на младата обоистка Хейли (Лола Кърк). Сред поддържащите актьори са ветеранът Малкълм Макдауъл, Бернадет Питър и Сафрън Бъроуз.

Литературната основа за сериала е едноименната мемоарна книга от обоистката Блеър Тиндъл (Mozart in the Jungle: Sex, Drugs, and Classical Music, 2005 г.), а прототип на главния герой е венецуелският диригент Густаво Дудамел, определян като "бъдещето на дирижирането". Той има епизодична поява като самия себе си, заедно с други звезди на класическата музика като Ланг Ланг и Джошуа Бел.

Оркестърът е като октопод с милион пипала, което е много вълнуващо от драматургична гледна точка - всички тези герои работят на едно място, свирят, а след това си отиват по къщите и се опитват да свържат двата края..., обяснява Шуорцман пред Vulture. Според тях темата не е дали класическата музика заслужава да оцелее като застрашен вид - а как.

Шуорцман резюмира това по следния начин: "Виждате смокинг и си представяте определен начин на живот, но когато се вгледате по-отблизо, по смокинга има лекета и дупка от цигара."