Сред парчетата, които се състезават за песен на годината, са изпълнения на Чайлдиш Гамбино, Дрейк, Бранди Карлайл, Зед, Марън Морис и "Грей", Шон Мендес, Ела Маи, дуети от филмите "Роди се звезда" и "Черната пантера"

Наградите "Грами" се раздават за 61-ви път в Лос Анджелис на 10 февруари 2019 г., а номинациите в общо 84-те категории бяха оповестени два месеца по-рано. Почетния приз ще бъде връчен на кънтри звездата Доли Партън. 

Кендрик Ламар е номиниран в най-много категории - осем, следван от Дрейк със седем и певицата Бранди Карлайл с шест, колкото има и Бои-Уанда (Boi-1Da), продуцент на Дрейк, Карди Би, Джей Зи и Бийонсе.

На юбилейната 60-а церемония песен номер 1 стана That's What I Like на Бруно Марс, който спечели общо шест статуетки, вкл. за най-добър албум. 

Виж още: Още 10 песни с "Грами 2018", които може би (не) сте чували

Сега за първи път в основните категории се допускат не по пет, а по осем кандидатури. При албумите отличието си оспорват Карди Би, Бранди Карлайл, Дрейк, H.E.R., Пост Малоун, Джанел Моне, Кейси Мъсгрейвс и компилацията с музика от и вдъхновена от "Черната пантера" си оспорват отличието при албумите. 

За песен на годината са номинирани авторите на следните осем хита:

- All The Stars на Кендрик Ламар и Сиза от саундтрака на филма "Черната пантера", 
- Boo'd Up на Ела Маи,
- God's Plan на Дрейк,
- In My Blood на Шон Мендес,
- The Joke на Бранди Карлайл,
- The Middle на Зед, Марън Морис и дуото "Грей",
- Shallow на Лейди Гага и Брадли Купър от саундтрака на филма "Роди се звезда",
- This Is America на Чайлдиш Гамбино (музикален псевдоним на актьора Доналд Гловър).

Почти същите парчета се състезават и за най-добър запис, като там вместо песните на Шон Мендес и Ела Маи са номинирани Rockstar на Пост Малоун с участието на 21 Savage и I Like It на Карди Би, Бад Бъни и Джей Балвин.