Виж и останалите десетина парчета, които се състезаваха за песен и запис на годината, но изгубиха в тези категории от актьора Доналд Гловър и неговото музикално алтер-его

Наградите "Грами" бяха раздадени за 61-ви път в Лос Анджелис на 10 февруари в общо 84-те категории. Почетният приз беше връчен на кънтри звездата Доли Партън, която месец по-рано навърши 73. Водеща на церемонията беше певицата Алиша Кийс.

Големият победител от вечерта, макар и отсъстващ, беше Чайлдиш Гамбино с парчето си This Is America, което стана запис и песен на годината (уникално постижение за хип-хоп изпълнител!), най-добър видеоклип и номер 1 при изпълненията с рап и пеене.

Миналата година, когато се състоя юбилейната 60-а церемония, песен номер 1 беше That's What I Like на Бруно Марс, който спечели общо шест статуетки, вкл. за най-добър албум. Сега призът за албум отиде у певицата Кейси Мъсгрейв, която доминираше и в кънтри категориите. 

В основните категории вече се допускаха не по пет, а по осем кандидатури. При албумите на годината бяха номинирани още Карди Би, Бранди Карлайл, Дрейк, H.E.R., Пост Малоун, Джанел Моне и компилацията с музика от "Черната пантера" - или вдъхновена от филма. 

Ариана Гранде, която тези дни пусна нов албум, но се отказа да участва в церемонията, спечели първата си награда "Грами" в категорията "поп албум" за своята предишна студийна продукция Sweetener, излязла едва преди няколко месеца.

Виж още: Още 10 песни с "Грами 2018", които може би (не) сте чували

Зад псевдонима Чайлдиш Гамбино всъщност стои актьорът Доналд Гловър ("Соло: История от Междузвездни войни", сериала "Атланта"), който играе главна роля и във въздействащия клип на This Is America, режисиран от Хиро Мурай.

Съавтори на песента са рапърът Young Thug и шведският композитор Лудвиг Йорансон, който получи "Грами" за саундтрака на "Черната пантера".

Кендрик Ламар имаше номинации в най-много категории - осем, следван от Дрейк със седем и певицата Бранди Карлайл с шест, колкото имаше и Бои-Уанда (Boi-1Da), продуцент на Дрейк, Карди Би, Джей Зи и Бийонсе.

С две награди беше отличена и Shallow на Лейди Гага и Брадли Купър от саундтрака на "Роди се звезда" - като най-добра песен от филм и в категорията с поп дуети/групи.

Певицата,  отличена и с трета статуетка "Грами" - за солово поп изпълнение с баладата Joanne (Where Do You Think You're Goin'?) - получи статуетките сама, тъй като екранният й партньор беше зад Океана, на британските награди БАФТА в Лондон.

За песен на годината бяха номинирани и авторите на още шест хита:

- All The Stars на Кендрик Ламар и Сиза от саундтрака на "Черната пантера", 
- Boo'd Up на Ела Маи,
- God's Plan на Дрейк,
- In My Blood на Шон Мендес,
- The Joke на Бранди Карлайл,
- The Middle на Зед, Марън Морис и дуото "Грей".

Почти същите парчета се конкурираха и за най-добър запис, като там вместо песните на Шон Мендес и Ела Маи бяха номинирани Rockstar на Пост Малоун с участието на 21 Savage и I Like It на отличената за най-добър рап албум Карди Би, Бад Бъни и Джей Балвин.