Смята се, че тъкмо това е портретът, по който Апостола на свободата е бил издирван от властите в Османската империя

Към известните досега седем фотографски портрета на Васил Левски беше прибавен още един. Най-вероятно властите са го издирвали именно по тази новооткрита снимка в Османския архив, оповестиха директорката на музея "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева и колегата й уредник Виктор Комбов, който е намерил фотографията в архива в Истанбул.

Основание за това предположение им дава надписът върху гърба на снимката с описание на Апостола. По думите на двамата музейни работници снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след Общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) през май 1872 г.

На своята седма и последна снимка Васил Левски е в граждански дрехи, без шапка, с възшироко черно сако, риза, над която има нагръдник, бяла колосана яка и черна, модна за онова време вратовръзка.

Смята се, че тъкмо това е портретът, по който го е търсела турската полиция. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко - направо от фотографското ателие.

На пресконференция в Министерството на културата специалистите показаха още указ на БРЦК, окръжно писмо и квитанции. Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация - предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, обясни Дора Чаушева.

Виктор Комбов отива в Истанбул, след като турски експерти известяват българските си колеги, че в Османския архив вероятно могат да се намерят още документи за Левски.

"Има какво да се търси в архивите в Турция, където още по-резултатна би била работата на български специалисти по османотурски. Струва си да се рови и в архивите в Букурещ и Белград - откриват се нови неща за нашата история и в частност за Левски”, коментира още Чаушева.

Седем са известните фотографии с Апостола на свободата Васил Левски: първата му снимка от 1867 г., портретите му с униформи на Първата и Втората българска легия в Белград и Букурещ, както и последната фотография от 1872 г. (долу вляво), по която го издирва турската полиция...

Източник: Министерство на културата