Двамата остават в ареста, а разследването се води и срещу майката на бизнесмена Николай Банев. Семейството е обвинено в източването на четири приватизирани предприятия и пране на пари на стойност над 1 млрд. лева

Задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха екстрадирани от Франция и след като кацнаха на летище София, бяха откарани в следствения арест, където им бяха предявени прецизирани обвинения за седем престъпления от общ характер, извършвани през последните 13 години.

Ден по-късно съдът постанови постоянна мярка "задържане под стража", тъй като няма опасност да се укрият, но има опасност да извършат друго престъпление. Евгения Банева окачестви обвиненията като "пълен абсурд" и пожела да бъде пусната под домашен арест, за да се грижи за децата си.

Над 1 млрд. лева, т.е. 589,8 млн. евро, се намират в офшорни сметки на тези лица извън България, уточни ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в четвъртък. По думите му към наказателна отговорност ще бъде привлечена и майката на Банев - Мария.

"Майката на г-н Банев е участвала в управлението на множество дружества от холдинга "АКБ Форест". Тя е разпореждала и е взимала пари от касите и на "Полимери", и на "Тежка индустрия". Продала е кран при много неизгодни условия. Тя е и активен участник в прането на пари", каза прокурорката Мария Дойчева.

Освен за пране на пари, Баневи са обвинени и за източването на четири приватизирани от тях дружества.

"Приватизира се лека-полека едно предприятие, парите вече не влизат в него, а в офшорни сметки и накрая откровено започва да се реже дружеството на скрап. Щетата от това престъпление и от данъчните престъпления са над 90 млн. лева", обясни още Гешев.

Тази схема според прокуратурата действала от 2005 г. досега, без да бъде разкрита.

"Факт е, че държавата не си е свършила работата, но не това разследваме. На всички обаче е ясно, че нещо не е наред и че едни хора са окрали всичко. Има хора, които са се самоубили в Троян, когато са останали без работа. Макар и късно, ще се постараем да има справедливост."

Акцията срещу семейство Баневи започна на Димитровден, 26 октомври, а на Никулден двамата съпрузи, арестувани преди 40 дни в Ница, се приземиха в България под конвой. 

Законът предвижда от пет до 15 години за Банев и от три до 10 години за жена му. Ето и конкретните обвинения:

- За организирана престъпна група, ръководена от Николай Банев с участието на Евгения Банева (по чл. 321, ал.1 и ал.3 от Наказателния кодекс),

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер 84 682 896 лв. (по чл. 203, ал.1 от НК),

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер 231 052 лв. като управляващи "Полимери" АД, в размер 1 515 235 лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като управляващи "Елма" АД (три престъпления по чл. 255, ал.3 от НК),

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева (чл. 253, ал.5 от НК),

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси (чл. 339, ал.1 от НК). 

Българските служби са поискали от държавите, където Николай и Евгения Баневи са имали банкови сметки, всички техни финанси да бъдат запорирани, докато не приключи разследването и не бъде установен техния произход.

Източник: Прокуратура на РБ, Нова телевизия