Звездата на "Къща от карти" играе Ричард Никсън в комедия за срещата на държавния глава с Краля на рока Елвис Пресли, в програмата на Киномания 2016

На 21 декември 1970 г. сутринта Елвис Пресли отива в Белия дом и настоява за спешна среща с президента Ричард Никсън. Краля на рока смята, че би бил полезен на службата за борба с наркотиците като агент под прикритие - роля, за която се чувства подготвен благодарение на десетките си ангажименти в киното...

Аудиенцията се пази в тайна повече от година и за нея се разбира едва през януари 1972 г., след публикация в "Уошингтън поуст".

Снимката от тази среща е най-популярният кадър от държавния архив на САЩ - а сега предисторията й е обект на цял игрален филм с елементи на драма и комедия. Тя е екранизирана и през 1997 г. под заглавие Elvis Meets Nixon.

В новия филм "Елвис и Никсън" ролята на президента Никсън, която в миналото са изпълнявали Джон Кюсак, Антъни Хопкинс и Франк Лангела, сега се играе от Кевин Спейси. Двукратният носител на "Оскар" има опит с Овалния кабинет като Франк Ъндъруд в сериала "Къща от карти", смятан за най-магнетичния злодей на тв екрана.

Виж още: Американците харесват повече измислените си президенти, отколкото истинския

В Краля на рока, който по онова време е на 35, се превъплъщава Майкъл Шанън (сериала "Престъпна империя", генерал Зод в "Човек от стомана"). Сред поддържащите актьори са Алекс Петифър, Колин Ханкс и Джони Ноксвил. Режисьор е Лайза Джонсън.

Последната прожекция на Киномания 2016 е този понеделник, 28 ноември, от 18,30 ч. в кино "Одеон".

Всъщност предисторията на снимката започва в имението "Грейсланд" в Мемфис няколко дни по-рано, когато съпругата на Елвис и баща му недоволстват, че е похарчил твърде много пари за коледни подаръци - над 100 хил. долара за 32 пистолета и 10 мерцедеса. Подразнен от упреците им, Краля отива на летището и хваща първия възможен полет, който се оказва до столицата Вашингтон.

Там отсяда в хотел, но се отегчава и решава да лети до Лос Анджелис, където притежава друга къща. В багажа му е, освен няколко револвера, е и колекцията му от полицейски значки - в която обаче липсва значка от федералното бюро по наркотиците и опасните лекарства. То е базирано във Вашингтон и Пресли се връща там, като междувременно пише до президента на бланка от авиолиниите и лично занася писмото в Белия дом рано сутринта.

Негов фен се оказва един от сътрудниците на Никсън, който убеждава шефа си, че подобна среща ще го издигне в очите на младите хора. Елвис пристига с пистолет от личната си колекция, който носи като подарък за президента - и който е конфискуван от "Сикрет сървис", преди да тръгне към Овалния кабинет. 

Разговорът им не е записан, но според очевидци Пресли обяснил на президента, че "Бийтълс" насаждат антиамерикански настроения, а хората, употребяващи наркотици, също допринасят за това... В крайна сметка Краля на рока получава значката си, но настоява срещата да бъде запазена в тайна. Седем години по-късно умира при обстоятелства, които предполагат злоупотреба с наркотици и упойващи медикаменти.

Днес снимката му с президента е върху фланелки, чаши за кафе и магнити за хладилник, които се продават в сувенирния магазин на държавния архив.